Linkovi

Tramp: Globalni status SAD "nikad jači"


Predsednik Donald Tramp govori o svojoj poseti Aziji u Beloj kući, 15. novembra 2017.

Predsednik Donald Tramp izjavio je u sredu da "američki položaj u svetu nikada nije bio jači", nakon što je upravo završio dvonedeljnu posetu Aziji. Tramp se u Beloj kući osvrnuo na svoju turneju po pet zemalja, koju je nazvao "istorijskom" i "ogromnim uspehom."

"Svuda gde smo išli, naši strani domaćini bi dočekali američku delegaciju sa neverovatnom toplinom, gostoprimstvom i, što je najvažnije, poštovanjem", rekao je predsednik.

Pored nekoliko trgovinskih i investicionih sporazuma postignutih sa Kinom, Južnom Korejom, Japanom, Vijetnamom i Filipinima, Tramp je izjavio da se sa kineskim predsednikom Ši Đinpingom saglasio da ne može biti dogovora "zamrzavanje za zamrzavanje" sa Severnom Korejom. To znači sporazum po kojem bi Sever zamrznuo svoj nuklearni program ako SAD i Južna Koreja zamrznu vojne vežbe na Korejskom poluostrvu.

Tramp je izjavio da Ši prepoznaje da je nuklearizovana Severna Koreja "velika pretnja" Kini.

Tramp je izjavio da su dogovori ranijih američkih administracija sa Pjongjangom "stalno doživljavali neuspeh." Rekao je da, dok sve opcije ostaju na stolu, vreme ističe.

Smanjenje trgovinskog deficita

Po pitanju trgovine, Tramp je rekao da će SAD početi da smanjuju svoj trgovinski deficit sa Azijom što je brže moguće. On je dodao da je insistiranje na poštenoj i recipročnoj trgovini sa američkim partnerima u Aziji bio jedan od ciljeva njegovog putovanja.

Predsednik je rekao da se nepravedne trgovinske prakse u kojima se kradu američka intelektualna svojina i radna mesta - neće tolerisati.

Tramp je kritikovao svoje prethodnike u Beloj kući, navodeći da nisu uspeli da zaštite i promovišu interese američkog naroda, i ponovio obećanje da će američke interese staviti na prvo mesto.

"Nikada više nećemo žmuriti na... varanje", rekao je Tramp aludirajući na optužbe da su trgovinski partneri SAD kršili trgovinske dogovore i pravila.

Kina je bila predmet mnogih Trampovih ranijih primedbi. Neki od predsednikovih kritičara kažu da Tramp nije bio dovoljno upečatljiv u iznošenju tih primedbi kada se susreo licem u lice sa Šijem prošle nedelje.

U svom govoru, Tramp nije pominjao ljudska prava a osim Severne Koreje, ta tema se retko postavljala za vreme njegove posete Aziji - uključujući Filipine, gde je predsednik Rodrigo Duterte optužen da je podsticao policijska ubistva osumnjičenih trgovaca ali i korisnika droge.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG