Linkovi

Neredi na Trampovom predizbornom skupu


Pristalice i protivnici republikanskog pretednenta Donalda Trampa u Čikagu, 11. mart 2016.
Pristalice i protivnici republikanskog pretednenta Donalda Trampa u Čikagu, 11. mart 2016.

Rivali republikanskog favorita, miljardera Donalda Trampa kažu da ton njegove kampanje podstiče proteste.

Republikanski predsednički pretendent Donald Tramp okončao je svoju kampanju u Ohaju danas, nakon što su se hiljade demonstranata sukobile sa njegovim pristalicama sinoć, što je izazvalo otkazivanje planiranog stranačkog skupa u Čikagu.

Desetine demonstranata, izvikujući parole protiv Trampa ušle su u arenu u u kojoj se održavao predizborni skup juče uveče u Čikagu, dok su se ispred zgrade okupile hiljade demonstranata i Trampovih pristalica.

Nakon što je došlo do sukoba, Tramp je saopštio da odlaže stranački skup pozivajući sve da se mirno raziđu.

Policija je saopštila je da je pet osoba uhapšeno i da su dvojica policajaca odvezena u bolnicu sa manjim povredama.

Jedan od njegovih rivala, Džon Kejsik izjavio je kasnije u Sinsinatiju da je Donald Tramp stvorio otrovno okruženje. Kejsik je guverner Ohaja, koji je ključna država za većinu republikanskih predsedničkih pretendenata na primarnim izborima u utorak. Kejsik je rekao da se trudio da vodi pozitivnu kampanju. Izgradnja kampanje oko negativnih komantara, rekao je Kejsik, predstavlja unižavanje američke politike, što nije prihvatljivo.

Tramp generalno osuđuje demonstrante koji imaju transparente ili prekidaju njegove skupove i traži da oni budu izbačeni. On nije stigao u arenu u Čikagu pre nego što su počeli neredi ali je kasnije rekao da je dobra odluka da se otkaže skup i pored toga što je prekršena sloboda govora.

XS
SM
MD
LG