Linkovi

Tramp obeležava prvih 100 dana u Beloj kući


Predsednik Donald Tramp izlazi iz predsedničkog helikoptera Marine One na dolasku u Belu kuću, 28. aprila 2017.
Predsednik Donald Tramp izlazi iz predsedničkog helikoptera Marine One na dolasku u Belu kuću, 28. aprila 2017.

Američki predsednik Donald Tramp provodi deo svog stotog dana u Beloj kući u politički prijateljskoj državi Pensilvaniji, dok demonstranti protiv Trampa aktivno pokušavaju da zasene ovaj simbolični trenutak u mandatu svakog predsednika.

Predsednik će potpisati izvršnu uredbu u fabrici lopata u centralnoj Pensilvaniji, kojom se administraciji nalaže da preispita američke trovinske sporazume sa stranim zemljama. Cilj uredbe je da se utvrdi da li SAD dobijaju ravnopravan tretman od svojih trgovinskih partnera u Svetskoj trgovinskoj organizaciji koju čine 164 zemlje.

Tramp će zatim održati miting sa svojim pristalicama u glavnom gradu Pensilvanije, Harisburgu, što je događaj koji se podudara sa protestima protiv Trampa koji organizuju demokrate i druge organizacije.

Iz Trampovog štaba za reizbor najavljeno je da će predsednik na skupu u Harisburgu istaći svoja dostignuća od kada je stupio na položaj. Miting će biti održan u areni koja prima 10.000 gledalaca.

Na Tviteru, Tramp je napisao da jedva čeka da se susretne sa svojim pristalicama.

U redovnom nedeljnom obraćanju naciji preko radija, Tramp je rekao da je prvih 100 dana njegove administracije bilo "skoro najuspešnijih prvih sto dana u istoriji naše zemlje."

Tramp je izjavio da njegova administracija vraća poslove u fabrikama u industrijskom delu zemlje - državama Ohajo, Mičigen i Pensilvanija i da su stvorene "desetine hiljada radnih mesta" zahvaljujući njegovoj odluci da odobri dva naftovoda. Predsednik je takođe ocenio da je njegova odluka da povuče SAD iz Trans-pacifičkog partnerstva zaštitila američke poslove i da je odluka njegove administracije da eliminiše neke od federalnih propisa imala za cilj da "započne otvaranje novih radnih mesta."

U Pensilvaniji, predsednik državne Demokratske partije Marsel Groen pozvao je Trampove protivnike da se pridruže kontramitingu kome će prisustvovati nacionalni i lokalni lideri i aktivisti među kojima je potpredsednik Demokratskog nacionalnog komiteta Majkl Blejk.

“Okupićemo se da pokažemo Donaldu Trampu da nećemo stajati po strani dok nastavlja da napada vrednosti u koje verujemo", naveo je Groen u saopštenju.

Od kada je Tramp postao predsednik, Groen je u više navrata isticao da su Trampova dostignuća "nepostojeća" te da Amerikanci sada stoje gore nego pre Trampovog izbora za predsednika.

“Tokom prvih 100 dana, Tramp je proveo više dana na terenu za golf nego što je proveo štiteći američke radnike", poručio je Groen.

Pensilvanija je bila ključna država za Trampovu pobedu na izborima u novembru, kada je on postao prvi republikanski predsednički kandidat koji je odneo pobedu u toj državi od 1988.

Istog dana dok Tramp posećuje Pensilvanju, desetine hiljada aktivista marđiaju u Vašingtonu kako bi skrenuli pažnju na problem klimatskih promena.

Demonstranti koji kritikuju administraciju zbog "nedovoljne brige o ekološkim pitanjima" marširaju od Kapitola do Bele kuće gde će održati protestni skup. Desetine pratećih marševa održavaju se u gradovima širom zemlje.

U subotu uveče takođe se održava večera za dopisnike iz Bele kuće, događaj kojem su raniji predsednici uvek prisustvovali. Tramp je bojkotovao ovogodišnju večeru, zbog prezira koji gaji prema medijima koje proglašava pristrasnim.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG