Linkovi

Tramp bio sve besniji na Komija pre odluke da ga otpusti


Predsednik Donald Tramp izjavio je u intervjuu za TV mrežu NBC da bi smenio direktora FBI-a čak i da za to nije dobio preporuku vrha Sekretarijata za pravosuđe. Tramp je u prvom intervjuu posle smene rekao da Komi voli da se pravi važan i da je FBI bio u previranju.

Bela kuća je saopštila da je predsednik Donald Tramp mesecima razmišljao o tome da razreši dužnosti tadašnjeg direktora Federalnog istražnog biroa Džejmsa Komija, ali kako ističu njegovi saradnici, američki lider je u poslednjih nekoliko dana postajao sve besniji zbog Komijevih javnih komentara o sprovođenju istrage o ruskom mešanju u američke izbore i potencijalnim vezama Rusije i Trampovih saradnika, kao toga što mu je biloo krivo zbog Komijeve ljučne uloge u njegovom izboru za predsednika Amerike.

Tramp je, kako prenose mediji, bio iritiran Komijevim prošlonedeljnim svedočenjem u Kongresu gde je izneo detalje istrage FBI-a o ruskom mešanju u prošlogodišnje američke izbore, odbijanju da podrži Trampove neosnovane tvrdnje da ga je bivši predsednik Barak Obama prisluškivao, zatim opaskom da mu je “blago muka” što su njegovi potezi utucali na ishod izbora i time što je FBI nezainteresovan za istragu curenja informacija iz vladinih agencija.

Komijevo svedočenje o američkim izborima (na engleskom):

“Bilo mu je dosta njega”, rekao je zvaničnik Bele kuće veb portalu Politiko, misleći na Trampa i Komija. “Mislim da je to najbolje objašnjenje. Stvarno mu ga je bilo dosta”.

Zamenica portparola Bele kuće Sara Hakabi Sanders istakla je da Tramp ipak nije doneo konačnu odluku da optusti Komija dok nije pročitao obrazloženje zamenika sekretara za pravosuđe Roda Rozenstina, koje je pripremljeno na Trampov zahtev. U tom pismu se navodi Komijeva ključna uloga u prošlogodišnjoj predizbornoj kampanji zbog propusta u istrazi o mejlovima Hilari Klinton dok je bila na položaju državne sekretarke između 2009. i 2013.

Dnevni list Vašington post izveštava da je Rozenstin, inače Komijev nadređeni, pretio da će podneti ostavku, ali nije, pošto ga je Bela kuća u utorak uveče navela kao jednog od glavnih igrača u aferi otpuštanja Komija, s obzirom da je Tramp postupio u skladu sa Rozenstinovim preporukama.

Tramp nije mnogo komentarisao Komijevo otpuštanje, ali je u sredu rekao novinarima - “Nije dobro radio svoj posao. Jednostavno, nije dobro obavljao posao”.

Bivši direktor FBI-a je u julu, bez dozvole svojih nadređenih u Sekretarijatu za pravosuđe, javno rekao da je istragom utvrđeno da je Klinton bila “veoma neoprezna” sa poverljivim dokumentima nacionalne bezbednosti, ali da nema dovoljno dokaza za pokretanje krivične istrage.

Sanders je iznela da je Komi počinio “veliku grešku kada je zaobišao lanac komande u Sekretarijatu za pravosuđe. Svaka osoba koja ima iskustvo i vlast u pravosuđu zna koliko je to važno”.

Bivša američka državna sekretarka Hilari Klinton i njena savetnica Huma Abedin
Bivša američka državna sekretarka Hilari Klinton i njena savetnica Huma Abedin

Tramp je omalovažavo Komijeve tvrdnje iz jula 2016. i često je tokom svoj kampanje tvrdio da bi Klinton trebalo da bude krivično gonjena. Tramp je, međutim, pozdravio Komijevu odluku da u oktobru, samo 11 dana pred izbore, ponovo pokrene istragu nakon što su agenti FBI-a pronašli još njenih mejlova na kompjuteru bivšeg kongresmena Entonija Vinera, koje je poslala jedna od Klintonovih bliskih saradnica, Huma Abedin – supruga Entonija Vinera.

Dva dana pred izbore 8. novembra, Komi je objavio da ništa novo nije pronađeno u tim porukama i ponovo je okončao istragu.

Klinton je delimično okrivila Komijevo ponovno pokretanje istrage, dok je u toku bilo rano glasanje, kao jedan od razloga što je izgubila trku od Trampa.

I mada je bivši direktor FBI-a rekao kongresnom istražnom odboru da i dalje smatra da je ispravno postupio, Komi je dodao da mu je “pomalo muka” pri pomisli da je možda odigrao ulogu u ishodu izbora, još jedan od komentara koji je, prema rečima Trampovog neimenovanog saradnika, razbesneo Trampa jer je umanjio značaj njegove pobede nad Klinton.

XS
SM
MD
LG