Linkovi

Trampa kritikuju zbog odluke o Iranu


Nakon najave američkog predsednika Donalda Trampa da neće ponovo sertifikovati sporazum o nuklearnom razoružanju Irana, reagovali su I međunarodna zajednica I američka javnost.

Bivši državni sekretar Džon Keri, koji je učestvovao u pregovorima sa Iranom, oštro je kritkovao Trampov potez I ocenio da “slabi poziciju Amerike, udaljava je od saveznika, ojačava tvrdu struju u Iranu, komplikuje situaciju sa Severnom Korejom I rizikuje da zemlju uvuče u vojni sukob.”

Trampov potez već su kritikovali Iran, Rusija, Kina I EU.

Oglasio se I direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju Jukija Amano koji podseća da je osam puta potvrđeno da Iran poštuje dogovor o denuklearizaciji.

Odluku američkog predsednika su ipak podržali Izrael, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati I Bahrein.

Američki državni sekretar Reks Tilerson smatra da je promena politike prema Iranu prilika da se ponovo razmotre pretnje Teherana, I kaže da očekuje da će evropski I regoinalni savezici SAD učestvovati u tome.

Tramp odlučio: SAD neće ponovo sertifikovati sporazum sa Iranom

Američki predsednik je ponovio stav da Iran finansira teroriste i razvija svoj nuklearni program uprkos dogovoru, te da će zato američka strategija prema Teheranu biti promenjena.

U sklopu novog pristupa, SAD će Iranu uvesti ekonomske sankcije, sa saveznicima će sprečiti Teheran da finansira teroriste, kao i da razvija raketni i nuklearni program. Donald Tramp je istakao da je Iran nekoliko puta prekršio sporazum iz 2015. i najavio da je spreman da iz njega istupi ukoliko se nedostaci ne isprave.

"Objavjujem da ne možemo i nećemo ponovo sertifikovati sporazum. Nećemo ići putem čiji je izvestan kraj više nasilja, više terorizma i pretnja od iranskog nuklearnog programa. Zato ovlašćujem moju administraciju da u saradni sa Kongresom i saveznicima, da se pozabavi ozbiljnim nedostacima sporazuma, kako iranski režim ne bi mogao ponovo da preti nuklearnim oružjem. To uključuje i zavšne odredbe sporazuma koje u narednih nekoliko godina ukidaju ključne restrikcije na iranski nuklearni program. Mane sporazuma su takođe njegovo nedovoljno sprovođenje i gotovo potpuni izostanak iranskog programa balističkih raketa iz njega. Kongres je već počeo da radi na ovim problemima. Lideri u Senatu i Predstavničkom domu Kongresa već rade na predlogu zakona o reviziji nuklearnog sporazuma sa Iranom, kojim se Iran sprečava da razvije interkontinentalnu balističku raketu, i kojim sve restrikcije svih nuklearnih aktivnosti, prema američkom zakonu, postaju trajne. To je veoma važno i ja podržavam te inicijative. Ako ne uspemo da dođemo do rešenja u saradnji sa Kongresom i našim saveznicima – sporazum će biti ukinut", saopštio je predsednik.

Glavne tačke Trampovog govora:

* Iran je više puta prekršio sporazum iz 2015.

* SAD će uvesti sankcije iranskoj Revolucionarnoj gardi zbog podrške terorizmu u regionu

* Američki Kongres i saveznici moraju da razmotre nedostatke sporazuma

* SAD će se povući iz sporazuma ako se ne postigne dogovor o izmenama.

Četiri koraka koje će SAD preduzeti:

* Saradnja sa saveznicima da bi se odgovorilo na destabilizujuće aktivnosti režima u Teheranu i njegovu podršku terorističkim grupama u regionu.

* Uvođenje dodatnih sankcija režimu da bi se blokiralo finansiranje terorističkih organizacija.

* Razmatranje iranskog širenja naoružanja i arsenala projektila.

* Uskraćivanje režimu u Teheranu svih načina da izradi nuklearno oružje.

Tilerson: Širi strateški pristup

U razgovoru sa novinarima o američkoj strategiji pre Trampovog govora, državni sekretar Reks Tilerson naglasio je, pak, da predsednikov potez ne menja američku privrženost sporazumu koji je Iran postigao 2015. sa pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN i Evropskom unijom.

“Ovo je mnogo širi strateški pristup od onog koji je u prošlosti zauzet prema Iranu", istakao je Tilerson za kojeg se navodi da je tvorac nove strategije prema Iranu.

“Namera je da ostanemo u sporazumu ali ga predsednik neće sertifikovati", rekao je Tilerson. On je naglasio da će Trampova administracija nastaviti da se pridržava svojih obaveza po sporazumu ali se nada da će Kongres ojačati sopstveni zakon da uključi elemente koji bi značili automatsko uspostavljanje sankcija u slučaju da Iran prekrši dogovor."

Tramp nije krio svoje protivljenje sporazumu od kada je usvojen 2015. Međutim, analitičari i zvaničnici američke administracije koji su učestvovali u izradi sporazuma kažu da svaki pokušaj da se prepravlja sporazum nosi sa sobom brojne zamke i da će zahtevati tesnu saradnju savzenika i zakonodavaca.

"Ovaj potez je potpuno nepotreban i proizvoljan", ocenio je Ben Rouds, zamenik savetnika za nacionalnu bezbednost predsednika Obame. "Suštinsko pitanje sertifikacije jeste da li se Iran povinuje odredbama nuklearnog sporazuma ili ne, a kao što znamo i Trampova administracija je samo dva puta potvrdila da se Iran povinuje odredbama sporazuma. Iran poštuje nuklearni sporazum", naglasio je Rouds.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG