Linkovi

EU u potpunosti podržava iranski nuklearni sporazum


ARHIVA - Visoka predstavnica EU, Federika Mogerini
ARHIVA - Visoka predstavnica EU, Federika Mogerini

Na najavu američkog odustajanja od nuklearnog sporazuma sa Iranom reagovala je visoka predstavnica EU, Federika Mogerini, tvrdeći da nije u moći jedne zemlje ili jednog predsjednika da plan poništi, pogotovo plan koji je medjunarodnoj zajednici potreban i koji se u potpunosti provodi, naglašava ona, uz opredjeljenje EU da nastavi sa punom podrškom provodjenju nuklearnog sporazuma sa Iranom.

Nije trebalo dugo čekati na evropsku reakciju na vijesti iz Amerike. Brisel u nuklearnom sporazumu sa Iranom ne vidi ništa sporno, naprotiv, plan vidi kao dobar, sveobuhvatan i što je najvažnije, kao plan koji garantuje da će iranski nuklearni program ostati samo za civilnu upotrebu.

"Prije više od dvije godine cijela medjunarodna zajednica je pozdravila rezultat 12 godina dugih pregovora o iranskom nuklearnom programu. Nije u pitanju nikakav bilateralni sporazum, ne pripada niti jednoj zemlji pojedinačno, kao što niti jedna zemlja pojedinačno ne može da ga poništi. To je sveobuhvatan, detaljan sporazum koji garantuje da će iranski nuklearni program ostati samo za civilne potrebe. Ne možemo sebi, kao medjunarodna zajednica i EU dozvoliti, posebno ne sada, da se odreknemo sporazuma koji funkcioniše i donosi rezultate. Medjunarodna agencija za atomsku energiju je osam puta potvrdila da Iran provodi u djelo sve svoje obaveze po ovom sporazumu. Američki unutrašnji proces, naglašavam unutrašnji proces je, nakon današnjeg saopštenja predsjednika Trampa, u rukama američkog kongresa. Sporazum sa Iranom nije unutrašnje pitanje, već rezolucija Savjeta bezbjednosti. Medjunarodna zajednica i EU su jasno naglasili da sporazum sa Iranom jeste i ostaje i dalje. Nije u rukama niti jednog predsjednika bilo koje zemlje svijeta da
ovaj sporazum poništi, jer je to jednoglasno odlučeno od strane Savjeta bezbjednosti... predsjednik Amerike ima mnoge moći, ali ne i ovu"
, izjavila je visoka predstavnica EU Federika Mogerini.

XS
SM
MD
LG