Linkovi

Vesterni ponovo popularni


Scena iz filma "True Grit", braće Džoela i Itana Koena
Scena iz filma "True Grit", braće Džoela i Itana Koena

Rimejk vesterna „True grit“ – odnosno „Čovek zvani hrabrost“ – u režiji Džoela i Itana Koena osvojio je ove nedelje deset nominacija za Oskare. Film je dobio veoma pozitivne kritike kao vestern „visokog kalibra“ koji je nadmašio svog prethodnika, snimljenog 1960-ih.

Meti Ros je rešena da pronadje ubicu svog oca. Ona angažuje Rustera Kogburna, koga opisuje kao „čoveka istinske hrabrosti“, da udje u trag zločincu u dolinama Oklahome. Meti Ros i Ruster Kogburn nisu jedini koji traže Toma Čejnija. Teksaski rendžer La Bif i sam traga za beguncem.

Čejni je naime ubio senatora iz Teksasa, a La Bif se nada velikoj nagradi. Meti, medjutim, želi da se Čejniju sudi u Arkansazu, gde je ubio njenog oca. Na kraju, Meti dozvoljava La Bifu da ih prati, ali rendžer ne nalazi zajednički jezik sa Kogburnom. Na kraju, Čejnija ne hvataju ni Kogburn ni La Bif, već sama Meti.

„True Grit“ je dobro poznata priča o osveti i hrabrosti, koja je postala deo američkog folklora. Film braće Koen zasnovan je na istoimenom romanu Čarlsa Portisa, i mnogo je verniji knjizi od produkcije iz 1968, koja je bila više prilagodjena liku glumačke zvezde Džona Vejna, nego Rusteru Kogburnu. Uprkos ulozi koja je čak bila ispod njegovog proseka, Vejn je dobio Oskara za najboljeg glumca 1969 za svoje tumačenje hrabrog šerifa.

Režiseri Itan i Džoel Koen tokom snimanja najnovijeg ostvarenja
Režiseri Itan i Džoel Koen tokom snimanja najnovijeg ostvarenja

Novi „True Grit“ zrači vestern-nostalgijom predstavljajuci vreme lude hrabrosti i pravde, kao i krvožednom žedju za osvetom. Gledaoci su navikli od filmova braće Koen očekuju neobične, mračne i neočekivane elemente kao sto je bila drama „Nema zemlje za strace“(No Country for Old Men).. To nije slučaj sa „True grit“. On direktno i jednostavno prenosi svoju poruku, ali ima lepu hemiju izmedju glavnih likova.

Džef Bridžis tumači ulogu Kogburna, dok Met Dejmon glumi La Bifa. Medjutim najveći aplauz osvaja 13-godišnja Hejli Stajnfeld koja glumi Meti. To je njena prva uloga u životu i – Hejli je glumi bez greske! Meti je odlučna, pametna, hrabra, preduzimljiva a opet detinjasta i ranjiva.

„Nikada je ne vidite da odustaje, da se povlači, i to je suština priče – istrajnost. Ako vas obore, odmah morate da se podignete.“

Hejli je ta koja u sebi nosi pravu hrabrost. Osim što je kandidat za Oskara, film odlično prolazi na bioskopskim blagajnama što potvrdjuje da američki gledaoci i dalje navijaju za dobre vesterne, žanr koji se gasio posle 1950-ih ali će možda povratiti staru slavu uz dozu prave hrabrosti.

XS
SM
MD
LG