Linkovi

Trudnica tužila državu Kentaki zbog zabrane abortusa


Demonstracije protiv ukidanja prava na abortus u Arizoni, jun 2022. (foto: AP/Ross D. Franklin)
Demonstracije protiv ukidanja prava na abortus u Arizoni, jun 2022. (foto: AP/Ross D. Franklin)

Neimenovana trudnica iz Kentakija nedavno je tužila tu saveznu državu sa zahtevom da joj se omogući prekid trudnoće. Abortus u Kentakiju je potpuno zabranjen osim u slučajevima kada je ugrožen život majke ili njeno fizičko zdravlje.

Advokati trudnice su u utorak objavili da embrion više nema detektovanu srčanu radnju, pa nije jasno kako će se ovaj slučaj dalje razvijati.

Tužba neimenovane trudnice je podneta prošle nedelje u Luivilu. Ona je imenovana kao Džejn Do i poznato je da je u osmoj nedelji trudnoće, bez drugih detalja. Nedostatak srčane radnje kod embriona uočen je nekoliko dana posle podnošenja tužbe.

Advokati su apelovali na druge žene koje žele da prekinu trudnoću da se priključe tužbi, jer u Kentakiju tužbu mogu da podnose samo pacijentkinje, a ne i organizacije u njihovo ime.

Broj žena koje traže od sudova da im odobre prekid trudnoće povećan je nakon što je Vrhovni sud prošle godine ukinuo presudu Ro protiv Vejda.

Sličan slučaj događa se u Teksasu, gde je trudnica Kejt Koks, čija beba ima fatalnu dijagnozu, tužila državu zahtevajući pravo na abortus.

Vrhovni sud Teksasa preinačio je odluku okružne sutkinje da se Koks omogući prekid trudnoće u skladu sa izuzecima koje daje zakon. U toj državi abortus je dozvoljen samo u slučajevima kada su ugroženi život majke ili njene vitalne telesne funkcije.

Posle odluke Vrhovnog suda, Koks je otišla u drugu državu da abortira jer nije mogla više da čeka. Njena tužba samo je jedna od nekoliko koje su podnete u različitim saveznim državama u kojima je abortus potpuno ili delimično zabranjen.

U mnogim državama abortus nije dozvoljen ni u slučajevima incesta i silovanja.

Od kako je Vrhovni sud poništio presudu Ro protiv Vejda, 18 država u kojima su na vlasti republikanci donelo je zakone koji potpuno zabranjuju abortus ili uvode ozbiljne restrikcije, pokazuju podaci Gutmaher instituta, organizacije koja se zalaže za pravo na abortus.

Ukupno se procenjuje da je to pravo uskraćeno oko 25 miliona žena u Americi.

XS
SM
MD
LG