Linkovi

Film "Trka" o Džesiju Ovensu


Džesi Ovens takmiči se u trci na 200 metara na Olimpijskim igrama u Berlinu
Džesi Ovens takmiči se u trci na 200 metara na Olimpijskim igrama u Berlinu

Posle pobeda na Hitlerovim Olimpijskim igrama u Berlinu 1936. Džesi Ovens se vratio u rasno podeljenu Ameriku. Film "Trka" je omaž legendarnom sportisti i preprekama sa kojima se suočavao van atletske staze.

Kada je američki sprinter Džesi Ovens osvojio četiri zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Berlinu 1936. godine, to je bio udarac za ideju Adolfa Hitlera o nacističkoj superiornosti.

Međutim, posle svih tih pobeda, Ovens se vratio kući, u Ameriku koja je i dalje bila duboko podeljena na belce i crnce. Film „Rasa“, Stivena Hopkinsa, predstavlja hroniku tih Olimpijskih igara, dok se period Velike depresije koristi kao pozadina priče u kojoj Ovens postaje atletska zvezda, iako živi u vreme rasne podele u svojoj domovini.

Kao najmlađi od desetoro dece, Džesi Ovens je shvatio da bi brzo trčanje i pobeđivanje mogli da budu važniji od boje kože. Ovens ostavlja svoju porodicu zarad obećanja boljeg života i počinje da studira na Univerzitet Ohajo Stejt, gde se bavi atletikom. Trener Leri Snajder prepoznaje Ovensov potencijal.

Film prati Ovensove pripreme i obaranje svetskih rekorda, dok Olimpijski komitet SAD razmatra da li da učestvuje na Hitlerovim olimpijskim igrama, a pripadnici afroameričke zajednice zahtevaju od Ovensa da bojkotuje taj događaj.

Uprkos sve većem pritisku, Ovens odlučuje da se takmiči. Osvajanjem četiri zlatne medalje, on raspršuje Hitlerov mit o arijevskoj superiornosti. Istovremeno, njegove pobede otvaraju put za druge sportiste afroameričkog porekla.

Međutim, umesto kao olimpijski heroj, Ovens se u SAD, gde je i dalje na snazi rasna segregacije, vraća kao samo još jedan običan crnac.

Stiven Džejms, koji tumači Ovensa, kaže da je film omaž legendarnom atletičaru i svemu što je postigao, uprkos otežavajućim okolnostima.

“Film kao što je 'Rasa' istinski prikazuje zbog čega nije bitno kako neko izgleda ili odakle je. Jedino što je važno jeste ta individualna veličina”.

Glumac se slaže da je Amerika prešla veliki put od 1936, ali ističe da mnogo toga i dalje mora da se uradi.

„Mislim da ovaj film pokazuje ne samo koliko smo daleko stigli od tog vremena, već i zbog čega ne smemo da dozvolimo povratak na staro. Nemamo luksuz da napravimo niti jedan korak unazad”.

Kongresmen Džon Luis se slaže. Posle objavljivanja ovogodišnjih nominacija za Oskare, Luis je prokomentarisao kontroverzu o nedostatku raznolikosti u Holivudu.

“Moramo da nastavimo da idemo napred. Možda će biti neuspeha i razočarenja, ali nikada ne smemo da odustanemo. Moramo da nastavimo da radimo i doći ćemo do onog čemu težimo. A u indutriji zabave probudićemo se i početi da uključujemo sve nas. Nema nikeve razlike da li smo Afroamerikanci, belci, latinoameričkog ili azijskog porekla, ili američki indijanci. Industrija mora da nas vidi zajedno, kao jedan narod, jednu porodicu".

Na atletskoj stazi, Džesi Ovens je bio simbol tog jedinstva.

XS
SM
MD
LG