Linkovi

Trijumf Vašingtona u Svetskoj seriji


Vašington Nešnalsi slave osvajanje Svetske serije prvi put u klupskoj istoriji (Foto: AP/David J. Phillip)
Vašington Nešnalsi slave osvajanje Svetske serije prvi put u klupskoj istoriji (Foto: AP/David J. Phillip)

Bejbol tim iz glavnog grada Sjedinjenih Država - Vašington Nešnals - prvi put u istoriji kluba osvojio je titulu šampiona američko-kanadske profesionalne bejzbol lige. Tradicionalna pobednička parada biće održana u subotu, u centru Vašingtona, najavila je gradonačelnica Mjuriel Bauzer.

Nešnalsi su u odlučujućoj sedmoj utakmici finala plej-ofa, poznatijeg kao Svetska serija, pobedili Astrose u Hjustonu - 6:2 i ukupnim rezultatom 4:3 u seriji osvojili trofej.

Bilo je to svakako istorijsko finale, u kojem je - prvi put ikada - u svakom od sedam mečeva pobeđivao gostujući tim. Vašington je dobio prve dve utakmice u Hjustonu, Astrosi sledeće tri u Vašingtonu, a onda je ponovo došao red na Nešnalse, koji su, iako skoro prežaljeni, trijumfovali u poslednja dva meča u Teksasu.

"Večeras ću slaviti sa svojim momcima, jer mi smo prvaci sveta", rekao je menadžer Nešnalsa ​Dejv Martines u svlačionici, posle čega je usledilo slavlje, koje je na neki način bilo odavanje priznanja nepokolebljivosti tima ove godine.

Nepokolebljivi Nešnalsi osvojili prvu titulu šampiona MLB-a
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:06 0:00

Nešnalsi su u oktobru odigrali pet utakmica u kojima su se suočavali sa eliminacijom i u jednom trenutku zaostajali u svih pet.

Čak i plasman u plej-of je delovao kao nemoguća misija u maju, kada se tim mučio i imao skor - 19 pobeda i 31 poraz.

"Nismo imali šta da izgubimo. To govorim već neko vreme, svi su nas otpisali. Nisu nam davali nikakve šanse da osvojimo titulu, tako da nije bilo razloga da ne pokušamo, bez pritiska, da se zabavimo, a na kraju smo trijumfovali", rekao je posle trijumfa Entoni Rendon, koji je singlom u sedmom iningu najavio preokret u "majstorici" - 40. u istoriji Svetske serije - pošto su Astrosi do tada vodili 2:0.

Rendon je smanjio na 2:1, a zatim je Haui Kendrik upotpunio preokret, houm ranom, koji je gostima doneo dva poena za vođstvo, koje nisu ispustili do kraja. Konačnih 6:2 za Nešnalse postavio je Adam Iton singlom za dva poena.

Bacač Vašingtona Stiven Strasbur proglašen najkorisnijim igračem serije, pošto je dozvolio protivničkim igračima da samo dva puta trče, a u svakoj od svojih pobeda (nije igrao u sredu uveče), uspeo je da sedam udarača dovede do strajk auta.

"Nismo odustali, jer to jednostavno nije naš stil. Borili smo se do samog kraja i postali svetski šampioni. Svetski šampioni, to je neverovatno", rekao je Strasbur.

XS
SM
MD
LG