Linkovi

Kanski pobednik "Drvo života"


Kanski pobednik "Drvo života"
Kanski pobednik "Drvo života"

Reditelj Terens Malik nije plodan stvaralac - snimio je pet igranih filmova za četiri decenije. Medjutim, svaki taj film je remek-delo, koje je pobralo pohvale kritičara i publike. Njegov najnoviji film „Drvo života“ – u kome glume Bred Pit, Šon Pen i Džesika Čestejn, nedavno je osvojio Zlatnu palmu na Filmskom festivalu u Kanu. Kao i prethodna Malikova ostvarenja i njega karakterišu upečatljiva kamera, svedeni dijalog i duhovne teme…

"Drvo života” govori o potrazi za ravnotežom izmedju duhovne strane jednog bića, i njegove ljudske prirode.

Reditelj Terens Malik, bivši profesor filozofije, opisuje tu unutrašnju borbu kroz likove koji 1950-ih godina žive u jednoj američkoj porodici iz predgradja. Otac je ponosni tiranin, koji pati što nije uspešan u životu. Zbog tog osećanja promašenosti, pritiska svoje sinove da ostvare njegove ciljeve. Džek je još dečak ali nosi veliki teret na plećima. Divi se svom ocu dok mu ujedno mnogo toga zamera.

Za Terensa Malika, sukob izmedju oca i sina odslikava u podjednakoj meri surovost i lepotu prirode. U dvadesetominutnoj sekvenci, reditelj pokazuje univerzum na delu - fascinantnu bitku prirodnih sila… Medjutim, takodje postoje milosrdje, dobrota i altruizam. Njihovo oličenje je majka iz ove priče, koju glumi Džesika Čestejn. Dečak odrasta u uspešnog ali rastrzanog čoveka, koga glumi Šon Pen. On se muči da prihvati gubitak svog mladjeg brata i gubitak nevinosti.

Bred Pit je snažan i ubedljiv u ovoj ulozi. Na filmskom festivalu u Kanu, govorio je o duhovnoj poruci filma.

"Zatim, tu su veća pitanja, pitanja o prolaznosti života, na koja u nekom trenutku svi tražimo odgovor. Ja sam odgajan da Bog o svemu vodi računa, a stvari ne izgledaju uvek tako, I onda, kad se desi nešto loše – kažu nam – To je Božja volja.”

Osim religije, film je rasprava o smislu života. Izuzetna kamera, minimalni dijalog i meditativna muzika deluju na podsvest gledaoca i omogućavaju publici da traga i dodje do sopstvenog zaključka.

Nekim kritičarima se nisu dopale duge scene iz filma koje prikazuju evoluciju univerzuma. Medjutim, film “Drvo života” je s razlogom osvojio Zlatnu palmu u Kanu. On sadrži smelu kameru, i izvrsnu glumačku postavu a, iako nosi pečat Terensa Malika, ne liči ni na jedan film koji smo do sada videli.









XS
SM
MD
LG