Linkovi

Bivši centar duvanske industrije sada - kulturni kompleks


Prema podacima Američkog udruženja lekara, ogromni napori uloženi u prevenciju pušenja, pre više od 50 godina, spasili su do sada više od 8 miliona života u SAD. Pre nego što su 1964. godine objavljeni zvanični podaci o povezanosti pušenja i raka u Americi je bilo 42 odsto pušača. Sada je ta brojka svega 18 odsto. Novinarka ruskog servisa Glasa Amerike Maša Morton posetila je centralni deo Severne Karoline, oblast istorijski poznatu po proizvodnji duvana, koja se sada transformiše.

Duram je obrazovni centar Severne Karoline. Slavni Univerzitet Djuk izgradio je svoj prostrani kampus u centru Durama. Međutim, pre nego što je visoko obrazovanje postalo jedan od najvećih izvora prihoda, ekonomijom Severne Karoline dominirala je kompanija Big Tobako.

Duvanska era Durama počela je za vreme građanskog rata. Posle nekoliko značajnih pobeda 1865. godine, vojnici Unije opljačkali su gradska skladišta duvana. Potom su se vratili svojim kućama na severu, ali su se „navukli“ na duvan Severne Karoline.

“Od tada počele su da niču male fabrike duvana”, priča nam istoričar Džon Šelp.

Posao je počeo da cveta kada je duvanski magnat Bak Djuk kupio patent za prvu mašinu za pravljenje cigareta. Do 1890. godine Djukove fabrike proizvodile su 40 odsto cigareta prodatih u celoj zemlji. Posle udruživanja sa nekoliko konkurenata, nastaje Američka duvanska kompanija. U roku od nekoliko godina, Djukova kompanija prodavala je 90 odsto cigareta u Americi.

Generacije Amerikanaca uživale su u pušenju gotovo bez brige i zabrinutosti, sve do 11. januara 1964. godine, kada je federalna vlada objavila izveštaj na 400 strana, u kojem se direktno dovode u vezu pušenje i rak. Početak kampanje protiv pušenja značio je kraj blagostanja kompanije Big Tobako.

Najveća Duramova fabrika za proizvodnju cigareta Amerikan tobako zatvorila je vrata 1978. godine. Decenijama, jedini posetioci ovih pustih prostorija sa razbijenim prozorima i išaranih grafitima bili su golubovi.

“U to vreme timovi specijalne policije održavajei su obuku ovde. Video sam ljude kako trče okolo sa pejntbol puškama i pucaju jedni na druge”, priča Edi Belk, arhitekta kompleksa Amerikan Tobaka.

Arhitektu Edija Belka zaposlili su novi vlasnici 2004. godine. Pošto je specijalista za rekonstrukciju istorijskih znamenitosti zadatak mu je bio da transformiše staru fabriku duvana u moderni višenamenski kompleks.

Amerikan Tobako – nekada najveći proizvođač duvana na svetu, postao je jedinstveno mesto za život, kupovinu, posao i mesto gde ljudi mogu da se zabave, dok uče ponešto o jednom od najzanimljivijih poglavlja američke istorije.

Tokom letnjih večeri, stadiom, koji je takođe deo kompleksa, domaćin je jedne od najboljih ekipa niže lige američkog bejzbola. Blještava zgrada kompanije Amerikan Tobako i toranj Laki Strajk predstavljaju simbole duvanske imperije koja je nestala, i pružaju primer transformacije prošlosti u budućnost.

XS
SM
MD
LG