Linkovi

Tramp: Neće biti amnestije!


Republikanski kandidat Donald Tramp govori u Finiksu u Arizoni.
Republikanski kandidat Donald Tramp govori u Finiksu u Arizoni.

Republikanski predsednički kandidat Dohnald Tramp okončao je svoj "flert" sa mekšom imigracionom politikom, objavivši da će deportovati milione nedokumentovanih imigranata koji žive u SAD, a takodje je obnovio obećanje da će izgraditi zid na južnoj američkoj granici i naterati Meksiko da plati njegovu izgradnju.

"Neće biti amnestije koja bi dovela do državljanstva za imigrante koji su već u SAD", napisao je Tramp na svom Tviteru danas. "Meksiko će platiti zid - 100%".

U govoru koji je kasno sinoć održao u jugozapadnoj državi Arizoni, koja se graniči sa Meksikom, Tramp je izneo svoje stroge imigracione planove koje želi da realizuje ukoliko pobedi na novembarskim izborima. Arizona je jedna od ključnih država na koje su usredsredjeni napori američke vlade da zaustavi priliv ilegalnih imigranata iz Meksika i Centralne Amerike, koji tu ulaze na američko tle. Nekoliko sati ranije, Tramp je bio u kratkoj poseti Meksiko Sitiju, gde je razgovarao o imigraciji i drugim temama sa meksičkim predsednikom Enrikeom Penjom Nijetom.

Američki zvaničnici veruju da u SAD živi oko 11 miliona nedokumentovanih imigranata, a Trampovi planovi mogli bi da dovedu do deportacije više od 6 miliona ljudi, od kojih je čak dva miliona prekršilo zakon a još 4,5 miliona ostalo u SAD po isteku svojih viza. Tramp nije objasni šta će biti sudbina imigranata koji su ušli u zemlju bez dokumentacije ali nisu počinili neko krivično delo.

"Ljudi koji su ilegalno ušli u SAD neće postati američki državljani" poručio je Tramp svojim oduševljenim pristalicama.

U četvrtak, obraćajući se godišnjem skupu grupe veterana, Američkoj legiji, Tramp je izjavio: "Podržavaćemo zakone naše nacije, branićemo svoj suverenitet i bezbednost, i branićemo svoju granicu."

Tramp je izjavio da on i meksički predsednik Penja Nijeto mogu da "saradjuju na ostvarenju velikih stvari za obe zemlje.", ali da se i dalje ne slažu u pogledu Trampovog plana o zidu na granici.

Tramp je posle sastanka u Meksiko Sitiju izjavio da su on i Penja Nijeto razgovarali o tom planu ali ne i o tome da li će Meksiko pokriti troškove izgradnje zida. Penja Nijeto je, medjutim, kasnije izjavio da je jasno stavio na znanje Trampu da Meksiko neće platiti izgradnju zida.

XS
SM
MD
LG