Linkovi

Trampova administracija povukla Obaminu direktivu o transrodnim učenicima


Aktivisti za prava transrodnih osoba održali su protest ispred Bele kuće 22. februara.

Američka federalna vlada je povukla smernice kojima se transrodnim učenicima dozvoljava da koriste kupatila i svlačionice pola sa kojim se identifikuju a ne onog s kojim su rođeni. Sekretarijati za pravosuđe i obrazovanje objavili su zajedničko pismo upućeno američkim školama u kojima se poništava direktiva koju je prošle godine objavila administracija predsednika Baraka Obame.

U pismu se navodi da takva vrsta odluke nije u nadležnosti federalne vlade i da se mora prepustiti državama i lokalnim vladama. Aktivisti za prava transrodnih osoba organizovali su protest ispred Bele kuće nekoliko sati pošto je odluka objavljena. Obamina administracija je tvrdila da se zakonska zabrana protiv rodne diskriminacije u obrazovanju proteže i na rodni identitet. Međutim, jedan federalni sudija je već blokirao tu uredbu pozivajući se na tužbu koju je zajednički podnela grupa država. To pitanje će se u martu naći pred Vrhovnim sudom koji razmatra slučaj transrodnog tinejdžera Gevina Grima, čiji je školski okrug u Virdžiniji usvojio politiku koja mu zabranjuje da koristi muški toalet u školi.

Prošlogodišnja direktiva predsednika Obame doneta je dok se vodila bitka u Severnoj Karolini, koja je donela državni zakon koji nalaže da ljudi moraju da koriste javne toalete koji odgovaraju polu navedenom u njihovoj krštenici. Zakon je izazvao proteste i doveo do brojnih bojkota, kao što je bila odluka NBA lige da premesti ovogodišnji all-star vikend iz grada Šarlota u Nju Orleans. Svoje šampionate su iz te države u znak protesta takođe izmestile sportske asocijacije NCAA i ACC.

XS
SM
MD
LG