Linkovi

Trampov šef odbrane uverava azijske saveznike u privrženost SAD


Sekretar za odbranu SAD Džejms Matis rukuje se sa japanskim premijerom Šinzo Abeom u kabinetu japanskog premijera u Tokiju, 3. februara 2017.
Sekretar za odbranu SAD Džejms Matis rukuje se sa japanskim premijerom Šinzo Abeom u kabinetu japanskog premijera u Tokiju, 3. februara 2017.

Sekretar odbrane SAD Džejms Matis rekao je u Tokiju u petak da Sjedinjene Države stoje "čvrsto, rame uz rame" uz Japan.

Matis, kome je ovo prvo putovanje otkako je postao šef Pentagona, to je izjavio tokom sastanka sa japanskim premijerom Šinzo Abeom.

Ranije u petak u Južnoj Koreji, Matis je rekao da bi bilo kakav napad Severne Koreje na SAD ili bilo koga od njenih saveznika naišao na "efikasan i nadmoćan" odgovor.

Njegov put u Južnu Koreju i Japan ima za cilj da uveri dva saveznika u Aziji u postojanost savezništva Vašingtona sa njima.

Predsednik SAD Donald Tramp pretio je tokom svoje kampanje da će povući američke snage iz Južne Koreje i Japana ukoliko ne plate više za vojnu podršku koju dobijaju od Sjedinjenih Država. U Južnoj Koreji stacionirano je 28.500 vojnika, dok se u Japanu nalazi 47.000 američkih vojnika.

Matis je takođe posetio Nacionalno groblje u Seulu u petak, gde su on i njegov južnokorejski kolega Han Minko učestvovali u ceremoniji polaganja venaca u znak sećanja na vojnike poginule tokom Korejskog rata.

U četvrtak, Matis je rekao da je Trampova administracija predana jačanju odnosa sa Južnom Korejom u susret onome što je nazvao "provokacijama" sa kojima se Seul suočava iz Severne Koreje.

"Sada moramo da se okrenemo realnosti pretnje sa kojom se vaša i moja zemlja suočavaju i nameravamo da stojimo rame uz rame sa vama i da se zajedno suočimo sa tim", rekao je.

Matis je razgovarao sa južnokorejskim premijerom Hvang Kjo Anom na početku svoje prve posete inostranstvu na poziciji šefa Pentagona.

Hvang je rekao da očekuje dalje konsultacije unutar koalicije SAD-Južna Koreja i "odgovore na severnokorejska nuklearna pitanja".

Pre nego što je sleteo u Južnu Koreju, Matis je rekao novinarima koji su putovali sa njim da će jedna tema razgovora tokom njegove posete biti odbrambeni raketni sistem THAAD, koji Sjedinjene Države i Južna Koreja žele da instaliraju tokom ove godine i pored protivljenja Kine.

"Da nema provokativnog ponašanja Severne Koreje, ne bismo imali potrebe za THAAD tamo", rekao je Matis. "Nema ni jedne nacije koja treba da bude zabrinuta zbog THAAD-a, osim Severne Koreje, ukoliko krenu u nešto ofanzivno".

XS
SM
MD
LG