Linkovi

"Trampov plan za infrastrukturu je fantazija"


Predsednik SAD Donald Tramp
Predsednik SAD Donald Tramp

Predsednik SAD Donald Tramp objavio je svoj plan za ulaganje u puteve, mostove, luke i aerodrome. Želi da Kongres odobri 200 milijardi dolara u narednih 10 godina za renoviranje infrastrukture i tvrdi da će države i privatni sektor stimulisati još investicija u vrednosti od 1500 do 1700 milijardi dolara. Kritičari, međutim, ovaj plan smatraju nerealnim.

Ulaganje u infrastrukturu bilo je jedno od Trampovih glavnih obećanja iz kampanje. Ovaj plan će, kako tvrdi, podstaći do sada najveće investicije u infrastrukturu u američkoj istoriji.

“Ovakav okvir će obezbediti do sad neviđenih 1500 do 1700 milijardi dolara investicija u infrastrukturu. Biće mnogo javno-privatnog partnerstva i tako će sve biti završeno u roku i granicama budžeta. Ubrzaće se i proces dobijanja dozvola, sa sadašnjih deset godina na dve, ili čak jednu godinu.”

Neki analitičari Trampov plan ocenjuju kao nerealan. Među njima je i Rajan Kolins iz Centra za američki progres.

Ako pitate bilo kog ekonomistu ili nekoga ko ima veze sa matematikom – reći će vam da je ovo čista fantazija.”

Kolins kaže da je Trampov plan posebno problematičan zbog toga što su poreskom reformom predviđene drastične olakšice za infrastrukturne projekte. Ocenjuje i da će privatni investitori uložiti novac samo ako od toga budu imali veliku dobit.

“Verovatno će poskupeti putarina, i sve takse koje plaćaju korisnici – jer će se investitorima jedino to isplatiti. Oni koji ulažu novac će tako morati da popune rupu koju je ostavila država, jer ona ne ulaže dovoljno novca za sve što je potrebno."

Kolins podseća da je privatizacija autoputeva u nekim državama rezultirala toliko skupim putarinama da ljudi ne mogu da ih priušte. Ako države budu ulagale u infrastrutkturu, moraće i da podignu poreze.

Demokrate u Kongresu su odbacile predlog i tvrde da omogućava bogaćenje velikih korporacija na račun poreskih obveznika. Smatraju da troškovi za infrastrukturu treba da budu do hiljadu milijardi dolara, što bi povećalo ionako visok američki javni dug.

Trampov plan za infrastrukturu samo je deo predloga budžeta vrednog 4400 milijardi dolara – koji takođe predviđa povećanje američkog deficita.

XS
SM
MD
LG