Linkovi

Oštre kazne za spaljivanje zastave - ne baš dobra ideja


Bela kuća je odmah odbacila sugestije novoizabranog američkog predsednika da bi demonstranti koji spaljuju američke zastave trebalo da budu kažnjeni. Donald Tramp je u utorak poručio na svom Tviter nalogu da “Nikome ne bi trebalo dopustiti da spaljuje američku zastavu - i da ako to učine mora biti posledica – poput gubitka državljanstva ili godinu dana zatvora”. Američki Vrhovni sud je 1989. presudio da je spaljivanje zastave zaštićeno Ustavom kao forma slobode govora.

Spaljivanje američke zastave je bilo uobičajena forma protesta protiv nepopularnih ratova ili kontroverzne američke politike. Medjutim, mnogi Amerikanci smatraju taj gest skrnavljenjem važnog nacionalnog simbola. Vojni veterani vide to kao pomanjkanje poštovanja za žrtve američkih vojnika.

Portparol Bele kuće Džoš Ernest je juče rekao da je pravo Amerikanaca na slobodu izražavanja bilo koje vrste utemeljeno u Ustavu.

"Slične slobode se tiču slobode veroispovesti, govora i institucije novinarstva koje su takodje ugradjene u naš ustav i vredne su zaštite", rekao je Ernest.

On je dodao da ova prava moraju da budu zaštićena, ne samo kada se mi slažemo sa njima, već i kada ih smatramo uvredljivim.

"Mnogi Amerikanci, ogromna većina Amerikanaca – uključujući mene – smatra da je spaljivanje zastave uvredljivo. Ali mi imamo odgovornost kao zemlja da pažljivo zaštitimo naša prava koja su utemeljena u Ustavu", poruči je Ernest.

Nije bilo odmah jasno šta je izazvalo Trampov komentar na Tviteru u kojem zahteva kaznu za one koji spaljuju zastavu, ali politički analitičar Klaus Lares kaže za Glas Amerike da to nije bila dobra ideja.

"Ne verujem da kriminalizovanje spaljivanja zastave pomaže u diskusiji u ovoj zemlji niti da bi to trebalo da bude predmet debata izmedju naših izabranih lidera i javnosti", smatra Lares.

On takodje dovodi u pitanje Trampovu upotrebu Tvitera da prenese svoja gledišta o važnim politiškim pitanjima.

"Tviter je zaista nešto što koriste tinejdžeri i ne bi trebalo da ga koristi novoizabrani predsednik niti bilo koji drugi vodeći političar koji želi da prenese svoja uverenja, gledišta i stavove američkoj javnosti", zaključuje Lares.

U proteklim decenijama, pokušaji političara, uključujući Hilari Klinton, da zabrane spaljivanje ili skrnavljenje američke zastave nisu uspeli.

XS
SM
MD
LG