Linkovi

Tramp: Vojska SAD "spremna i naoružana" i odgovoriće na napad Pjongjanga


Tramp sa prvom damom SAD u Beloj kući (arhivska fotografija)

Donald Tramp nastavlja sa upozorenjima Severnoj Koreji – na Tviteru je jutros napisao da je američka vojska “spremna i naoružana”, da će odgovoriti ako Pjongjang započne rat protiv SAD, i da se nada da će Kim Džong Un izabrati “drugačiji put”. Već danima, mnogi apeluju da se ratoborna retorika između Trampa i Kim Džong Una obuzda. Ali, Tramp je juče severnokorejskom lideru odgovorio da poruke SAD možda nisu bile dovoljno oštre.

To što rade i što im to sve vreme prolazi je tragično i ne sme da se dozvoli.”

Tramp je odbacio najave Severne Koreje da će izvesti napad na Guam do sredine avgusta. Na Guamu se nalaze američka pomorska i vazduhoplovna baza i 7000 vojnika.

Da vidimo šta će da uradi sa Guamom. Ako nešto uradi Guamu, Severnoj Koreji će se desiti nešto što do sada nije viđeno.”

Mnogi kritikuju ovako ratobornu retoriku američkog predsednika.

Mislim da je Trampova retorika dolivanje ulja na vatru. Navikli smo da takve zapaljive poruke čujemo iz Severne Koreje”, kaže Džon Deluri sa Univerziteta "Jonsei" u Južnoj Koreji.

Ali, Tramp tvrdi da se problem sa Kim Džong Unom do sada nije mogao diplomatski rešiti.

Pregovori se vode već 25 godina. Klinton se zapetljao u pregovorima, bio je oslabljen i neefikasan. Pogledajte šta se desilo Bušu i Obami. Obama čak o tome nije hteo ni da razgovara.

Sasvim drugačiju poruku šalje sekretar za odbranu Džim Matis koji i osmišljava vojne akcije. Kaže da su SAD fokusirane na diplomatiju.

Diplomate i obaveštajne službe su to dobro definisale i vidite da diplomatski napori da se ova kriza stavi pod kontrolu postaju sve jači zbog neposredne opasnosti.

Predsednik je odbio da precizira kakav će na kraju biti američki odgovor. Ali je rekao da SAD modernizuju svoj nuklearni arsenal, kako bi ostale najmoćnija nuklearna sila na svetu. Takođe, tvrdi Tramp, u antiraketne štitove i modernizaciju vojske ulažu se milijarde dolara. Vojni eksperti kažu da su SAD u stanju da unište Severnu Koreju, ali uz ogromne ljudske žrtve. Nuklearni napad bi ubio milione ljudi u Severnoj Koreji I susednim zemljama. Takođe bi značio suprotstavljanje Kini. Tramp je rekao da je nuklearno oružje najveća pretnja svetu I da bi želeo da se potpuno eliminiše.

Voleo bih da se Rusija, SAD, Kina I Pakistan I druge zemlje koje su nuklearne sile – reše nuklearnog oružja.”

Ali, dok se to ne desi, ističe Tramp, SAD ostaju najmoćnija nuklearna sila na svetu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG