Linkovi

Tramp uveo "oštre, nove sankcije" Venecueli


Arhiva - Predsednik Donald Tramp hoda od "Marin 1" duž Južne staze do Bele kuće u Vašingtonu
Arhiva - Predsednik Donald Tramp hoda od "Marin 1" duž Južne staze do Bele kuće u Vašingtonu

Bela kuća saopštila je da je predsednik Donald Tramp izdao uredbu uvodeći "oštre, nove finansijske sankcije diktaturi u Venecueli".

"Madurova diktatura nastavlja da uskraćuje venecuelanskom narodu hranu i lekove, zatvara demokratski izabranu opoziciju i nasilno suzbija slobodu govora", kaže se u saopštenju Bele kuće. "Odluka režima da konstituiše nelegitimnu ustavotvornu skupštinu - i poslednje, da dozvoli da to telo uzurpira ovlašćenja demokratski izabrane nacionalne skupštine - predstavlja fundamentalni lom u venecuelanskom legitimnom ustavnom poretku".

U saopštenju se kaže da će nove sankcije SAD "zabraniti sklapanje dogovora o novom dugu i pravičnosti koji je izdala vlada Venecuele i njene državne naftne kompanije. Takođe brani sklapanje sporazuma u određenim postojećim obveznicama u vlasništvu venecuelanskog javnog sektora, kao i isplate dividendi vladi Venecuele".

Bela kuća kaže da SAD ponavljaju poziv Venecueli da obnovi demokratiju, održi slobodne i fer izbore i oslobodi sve političke zatvorenike.

Prošle nedelje, Venecuelanska ustavotvorna skupština dala je sebi ovlašćenje da usvaja zakone, preuzimajući zakonodavnu vlast od kongresa, kojim rukovodi opozicija.

Skupština je anonimnim glasanjem usvojila dekret koji omogućava "legislativu o temama koje direktno obezbeđuju očuvanje mira, bezbednosti, suvereniteta, socio-ekonomskog sistema, svrhe države i nadmoćnosti venecuelanskih ljudskih prava".

Izbore za skupštinu prošlog meseca bojkotovala je opozicija i oni su izazvali međunarodnu osudu. Ovlašćenja tela dopunjena su mogućnošću menjanja ustava iz 1999. godine kako bi predsedniku Nikolasu Madurou bila data mogućnost da vlada dekretima.

XS
SM
MD
LG