Linkovi

Tramp u Teksasu i Luizijani, nastavljaju se spasavanja u Hjustonu


Predsednik SAD sa suprugom u jednom od skloništa za raseljene u Hjustonu

Američki predsednik Donald Tramp stigao je u Teksas koji je uništen poplavama, dan nakon što je Kongresu poslao pismo u kojem traži odobravanje 8 milijardi dolara za pomoć ugroženima I saniranje štete od poplava. 7,4 milijardi dolara će ići Federalnoj agenciji za upravljanje katastrofama, dok je 450 miliona namenjeno kao zajam malim I srednjim preduzetnicima.

Tramp se u Hjustonu sastao sa stanovnicima i volonterima, što nije učinio tokom prethodne posete kada je razgovarao samo sa predstavnicima lokalnih vlasti i zbog toga bio kritikovan u javnosti.

Nakon sastanka sa guvernerom Teksasa Gregom Abotom I gradonačelnikom Hjustona Silvesterom Tarnerom, Tramp je posetio jedno od skloništa od poplava gde je razgovarao sa raseljenima, rukovao se sa njima, delio hranu I slikao selfije sa onima koji su ga zaustavljali.

Upitan kako mu se čini tempo oporavka od poplava, Tramp je poručio: “Mislim da je sjajno, stvari se dobro odvijaju. Mislim da ljudi cene ovo što je do sada urađeno. I koliko god da je situacija teška, mislim da je to divna stvar.”

Predsednik SAD će sa suprugom posetiti I Lejk Čarls u Luizijani gde će razgovarati sa predstavnicima spasilačkih službi I članovima kongresne delegacije.

U.S. President Donald Trump lifts up a little girl as he and first lady Melania Trump visit with flood survivors of Hurricane Harvey at a relief center in Houston, Texas, Sept. 2, 2017.
U.S. President Donald Trump lifts up a little girl as he and first lady Melania Trump visit with flood survivors of Hurricane Harvey at a relief center in Houston, Texas, Sept. 2, 2017.

U međuvremenu, spasavanja u Hjustonu se nastavljaju. Do sada je stradalo najmanje 50 osoba, dok je više od million raseljeno. U okrugu Haris u Teksasu, kome pripada I Hjuston, oštećeno je više od 156 hiljada kuća.

U hemijskom postrojenju u Krozbiju izbio je još jedan požar, a Agencija za zaštitu životne sredine nadgleda stepen zagađenja zbog otrovnog dima koji izbija iz fabrike. Preliminarne analize agencije pokazale su da, uprkos gustom dimu, nije detektovan visok nivo otrovnih hemikalija.

U grad Bomont u Teksasu je nakon nekoliko dana stigla pijaća voda. Još jedan veliki problem je nafta, jer je zbog oluje Harvi morala da bude zatvorena skoro četvrtrina naftnih postrojenja u Americi, što je izazvalo nestašicu I veliki skok cena nafte.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG