Linkovi

Više od 30 žrtava oluje, u Teksasu eksplodiralo hemijsko postrojenje


Graničana patrola SAD sprovodi operaciju spasavanja u Hjustonu
Graničana patrola SAD sprovodi operaciju spasavanja u Hjustonu

Tropska oluja Harvi izazvala je obilne padavine u Luizijani I ostavila deo Teksasa pod vodom. Istočni deo zemlje i dalje je u opasnosti od velike količine vode koju je stvorila višednevna oluja. Zvaničnici u Teksasu potvrdili su da je u oluji stradalo više od 30 ljudi, a više od 32 hiljade je smešteno u skloništa.

Meterolozi predviđaju da bi u Luizijani moglo da padne dodatnih 10 do 20 centimetara kiše, dok se oluja premešta ka kopnu i ide ka državama Arkanzas, Misisipi, Tenesi i Kentaki.

Nacionalni centar za uragane saopštio je da u Hjustonu nema rizika od novih padavina, ali da će “katastrofalne poplave opasne po život” I dalje prete Bomontu, Teksasu I jugozapadnoj Luizijani do kraja nedelje.

U mestu Krozbi u Teksasu eksplodiralo je hemijsko postrojenje “Arkema” pa su naređene evakuacije. Direktor “Arkeme” Ričard Renard rekao je da postoji mogućnost da se desi još eksplozija I da je najbolje da se ostavi da zapaljive hemikalije same izgore. Renard je priznao da je situacija u postrojenju “veoma ozbiljna” I da je dim koji izlazi “sigurno štetan”. Objašnjava da dim može da iritira oči, kožu I pluća I apeluje na sve koji su izloženi dimu da se jave doktoru.

A man talks with officers at a roadblock less than three miles from the Arkema Inc. chemical plant, Aug. 31, 2017, in Crosby, Texas.
A man talks with officers at a roadblock less than three miles from the Arkema Inc. chemical plant, Aug. 31, 2017, in Crosby, Texas.

U Federalnoj agenciji za upravljanje katastrofama saopštavaju da su isparenja nakon eksplozije “veoma opasna”.

Grad Bomont saopštio je da je sistem snabdevanja vodom zbog poplava prestao da radi, I da se mora sačekati da se voda povuče kako bi radnici mogli da izađu na teren.

Potpredsednik SAD Majk Pens je posetio Teksas, mesto Korpus Kristi i razgovarao sa guvernerom države Teksas Gregom Abotom.

Harvey
Harvey

On je ranije poručio da će process oporavka biti dug I da će predsednik Tramp, čim Kongres počne sa radom sledeće nedelje, tražiti od predstavnika u Kongresu da odmah odobre dodatno finansiranje posledica oluje. Procenjuje se da će šteta biti nekoliko desetina milijardi dolara.

Trump Visits Texas as Historic Storm Continues to Swamp Region
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:37 0:00

Rešanje pitanja stanovanja - sledeće

Ilejn Djuk, V.D. sekretara za unutrašnje poslove, rekla je da najveći izazov ostaju napori u vezi sa potragom i spašavanjem.

"Nastavićemo da tražimo i dok se voda ne povuče, zaista mislim da nećemo moći da zaključimo da smo se pobrinuli za svakog", rekla je Djuk.

Dodala je da će kada kiša jednom stane, zvaničnici tad biti fokusirani na obezbeđivanje privremenih skloništa i domova za ljude koji ne budu mogli da se vrate svojim domovima.

Teška buduća vremena

Očekuje se da ća Harvi nestati kao sistem niskog pritiska iznad istočne obale SAD do kraja nedelje.

Ali, najgore bi moglo da ne bude završeno time za one koji su preživeli oluju. Bok Long, šef Federalne agencije za vanredne situacije, kaže da složena vremena leže pred tim ljudima, čak i kada kiša prestane.

"Obnova će biti teška", rekao je Long u poruci podrške stanovnicima Teksasa. Bićemo ovde sa vama".

XS
SM
MD
LG