Linkovi

Tramp u Seulu ublažio retoriku prema Severnoj Koreji


Predsednik Donald Tramp i južnokorejski predsednik Mun Džae-in na zajedničkoj konferenciji za novinare u predsedničkoj rezidenciji Plava kuća 7. novembra 2017.
Predsednik Donald Tramp i južnokorejski predsednik Mun Džae-in na zajedničkoj konferenciji za novinare u predsedničkoj rezidenciji Plava kuća 7. novembra 2017.

Predsednik Donald Tramp obacio je svoju vatrenu retoriku prema Severnoj Koreji i umesto nje uputio poruku odlučnosti i optimizma Južnoj Koreji, navodeći da veruje da će se “na kraju, sve srediti” kada je reč o nuklearnoj pretnji Pjongjanga. Posle intenzivnog dana sastanaka i javnih nastupa sa predsednikom Munom Džae-inom u Seulu, Tramp je rekao da je ostvaren diplomatski napredak na smirivanju pojačanih tenzija u regionu.

Predsednik Tramp je značajno promenio ton.

"Pozivamo sve odgovorne države, uključujući Kinu i Rusiju – da pozovu Severnu Koreju da okonča programe nuklearnog oružja i projektila.”

Umesto pretnje vatrom i besom, predsednik je, na svega 50-tak kilometara od severnokorejske granice – pažljivo govorio o tome šta mora da se uradi.

"Vreme je da se reaguje sa velikom odlučnošću i osećanjem hitnosti.”

Bila je to velika promena u odnosu na Trampovu agresivnu retoriku zbog koje su mnogi u regionu nervozni, uključujući njegovog domaćina, južnokorejskog predsednika Muna.

Predsednik Tramp kazao je da vidi napredak u pristupu svoje administracije Severnoj Koreji ali nije naveo detalje. Odbio je da odgovori na pitanje da li i dalje misli da su pregovori sa Pjongjangom gubitak vremena.

"Stvarno verujem da ima smisla za Severnu Koreju da sedne za sto i postigne dogovor.”

Izjava koja je najviše zvučala kao pretnja bila je podsećanje da SAD imaju tri nosača aviona i nuklearnu podmornicu u regionu.

"SAD su spremne da brane sebe i svoje saveznike koristeći pun kapacitet naših vojnih sposobnosti bez premca, ukoliko to bude neophodno.”

Posle Seula, Trampova sledeća stanica je Kina. Uoči posete Pekingu on je hvalio kineskog predsednika Ši Đinpinga zbog pomoći u rešavanju problema pretnje Severne Koreje i nagovestio da bi Peking ubuduće mogao da pomogne još više, iako nije pojasnio na kakvu pomoć misli.

XS
SM
MD
LG