Linkovi

Tramp stigao u Južnu Koreju usred naraslih tenzija sa Pjongjangom


Predsednik SAD Donald Tramp maše, dok prva dama Melanija Tramp stoji pokraj njega, nakon dolaska u vojnu bazu Osan u Pjeongtaeku, Južna Koreja, 7. novembra 2017.

Predsednik SAD Donald Tramp stigao je u Južnu Koreju, što je deo njegove regionalne ture tokom koje kao tema dominira severnokorejski razvoj oružja.

Tokom svoje dvodnevne posete, Tramp bi trebalo da reafirmiše američku predanost odbrani američkih saveznika protiv Pjongjanga, usred pojačanih tenzija na Korejskom poluostrvu.

Prethodno su se u Japanu, Tramp i japanski premijer Šinzo Abe složili da su "sve opcije na stolu", kada je reč o Severnoj Koreji.

Abe je na pres konferenciji sa Trampom u Akasaka palati u Tokiju rekao u ponedeljak da "nema poente da se sa Severnom Korejom vodi dijalog radi dijaloga", te da je stigao trenutak za maksimalnu pritisak na Pjongjang.

Predsednik SAD Donald Tramp, levo, sastao se sa premijerom Japana Šinzoom Abeom, nakon što je stigao u Kasumigaseki kantri klub u Kavagou, u blizini Tokija, 5. novembra 2017.
Predsednik SAD Donald Tramp, levo, sastao se sa premijerom Japana Šinzoom Abeom, nakon što je stigao u Kasumigaseki kantri klub u Kavagou, u blizini Tokija, 5. novembra 2017.

Abe i Tramp, tokom drugog dana sastanaka, potvrdili su da je Severna Koreja bila dominantna tema razgovora.

Predsednik SAD nazvao je trku Pjongjanga za mogućnošću da se nuklearna glava montira na interkontinentalnu balističku raketu "pretnjom civilizovanom svetu i međunarodnom miru i stabilnosti".

Tramp je ponovio da je era strategijskog strpljenja, u pokušaju bavljenja Pjongjangom, gotova.

"Neki kažu da je moja retorika jaka, ali pogledajte šta se dogodilo sa slabom retorikom tokom poslednjih 25 godina", rekao je predsednik kritikujući pristup prethodnih američkih administracija. Ali, on je odbio da odgovori na pitanje japanskog novinara o tome da li se priprema da ide u rat sa Severnom Korejom.

Tramp je takođe rekao da je severnokorejski lider Kim Džong Un, sa kojim se bori od fraze "Mali Roketmen", treba da vrati Japanu sve preživele Japance koje su severnokorejski agenti oteli tokom decenija.

"To bi bio ogroman signal", rekao je Tramp. "Početak nečeg veoma posebnog".

Južnokorejski magazin na naslovnoj strani ima fotografije predsednika SAD Donalda Trampa i lidera Severne Koreje Kim Džong Una sa naslovom "Kriza na Korejskom poluostrvu", u Seulu, Južna Koreja, 11. septembra 2017.
Južnokorejski magazin na naslovnoj strani ima fotografije predsednika SAD Donalda Trampa i lidera Severne Koreje Kim Džong Una sa naslovom "Kriza na Korejskom poluostrvu", u Seulu, Južna Koreja, 11. septembra 2017.

​Abe je otkrio tokom zajedničke pres konferencije, da će u utorak objaviti da njegova zemlja zamrzava imovinu 30-ak severnokorejskih grupa i pojedinaca.

Te unilateralne akcije slede pooštravanje sankcija protiv Severne Koreje, koje su uveli američki Sekretarijat za finansije i Ujedinjene nacije.

Tramp, u par javnih objava u Tokiju u ponedeljak, rekao je da očekuje da će Japan kupiti "veliku količinu" američke vojne opreme i da će neka od te opreme biti u stanju da obara severnokorejske rakete "sa neba".

Tramp ide u Južnu Koreju u utorak i tamo bi trebalo da se obrati nacionalnoj skupštini, gde bi trebalo da reafirmiše američku predanost odbrani američkih saveznika protiv Pjongjanga.

Gotovo trogodišnji rat na Korejskom poluostrvu, na početku 1950-ih godina, završio se primirijem između Sjedinjenih Država, Južne Koreje i Ujedinjenih nacija protiv Severne Koreje, koja je bila podržana od Kine i Sovjetskog Saveza.

Mirnovni sporazum nije potpisan i Korejsko poluostrvo ostalo je podeljeno od onda.

Severna Koreja učestalo tvrdi da Sjedinjene Države žele da ožive konflikt u punom obimu.

Državni mediji u Pjongjangu u ponedeljak, govoreći o Trampu, javljaju da "niko ne može da predvidi kada će lud čovek iz Bele kuće, koji je izgubio osećaj, započeti nuklearni rat" protiv Severne Koreje.

Severna Koreja saopštava da situacija snažno zahteva da ta zemlja unapredi svoju nuklearnu odlučnost i da "SAD ne treba da očekuju od nas da ćemo učiniti ikakve promene".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG