Linkovi

Tramp, Tviter i Amerikanci, koji tviter malo koriste


Učestale tviter poruke Predsednika Donalda Trumpa, koje su postale glavni način na koji komunicira sa javnošu, pokazale su se, bar do sada, veoma efikasnim. Više od 75 odsto Amerikanaca kaže da ih ili lično prate ili zna za njih putem medija i društvenih mreža. Sa Frenkom Njuportom, glavnim urednikom Galupa, koji je nedavno sproveo anketu o tome koliko Amerikanci koriste i koliko su upoznati sa Trampovim tvitovima, razgovarala je koleginica Jela Defrančeski.

Tramp tvrdi da mu tviter pomaže da lične poruke američkoj javnosti šalje direktno, bez posredovanja i reinterpretacija od strane medija. Međutim, Njuport kaže da prema najnovijem Galupovom istraživanju američkog javnog mnjenja, stvari stoje sasvim drugačije.

“Tramp smatra Tviter svojim glavnim sredstvom za neometane komunikacije sa milionima Amerikanaca. Tramp je još mnogo pre svoje predizborne kampanje u jednom od svojih tvitova naveo da mediji ne vole njegove tvitove, jer zahvaljujući njima može direktno da komunicira sa javnošću. Konstatacija zvuči sasvim dobro”…

…ali, prema zvaničnim podacima svega 26 odsto Amerikanaca uopšte poseduje Tviter nalog, a od njih samo 6 odsto prati Trampa na njegovom nalogu @realDonaldTrump.

Frenk Njuport
Frenk Njuport

U stvari, većina Amerikanca saznaje sadržaj Trampovih tvitova preko drugih medijskih platformi i drugih društvenih mreža poput Fejsbuka.

“Paradoksalno, ogroman broj ljudi dolazi do Trampovih tvitova, ali većina su filtrirani. On sedi možda sa svojim Ajpedom, sa kojeg odašilje tvitove u uverenju da da dierktno komunicira sa javnošću ali to nije slučaj. On, pre svega komunicira sa novinarima u drugim medijima koji hvataju njegove tvitove da bi ih ponovili i preneli, izlažući time Trampove tvitove široj publici", primećuje Frenk Njuport.

Tramp je prvi američki predsednik koji u svoje ime šalje zvanične poruke Bele kuće.

Trampov tvit iz novembra 2017. uoči susreta sa turskim predsednikom Erdoganom.
Trampov tvit iz novembra 2017. uoči susreta sa turskim predsednikom Erdoganom.

“Tramp voli da bude slobodni strelac i nije sklon tome da kao drugi predsednici često objavljuje studiozne političke ocene sa puno detalja i objašnjenja. Po svemu sudeći, Tramp više voli da u skraćenom obliku objavljuje šta i kako misli. Ovakav stil, primeren Trampu i njegovom temperamentu njje odgovarao nijednom predsedniku do sada.”

Bez obzira na sve, predsednikovi tvitovi ne mogu da se preskoče, kaže Njuport.

“Tramp je predsednik i sve što ima da kaže postaje važna vest. Za neke njegovo nekonvencionalno obraćanje na Tviteru je zanimljivije od tradicionalnog biltenskog saopštenja.”

Prema Galupovim anketama 84 odsto demokrata čitaju ili mogu da saznaju o čemu i kako predsednik tvituje, u poređenju sa 77 odsto republikanaca i 71 odsto nezavisnih birača. Istraživanja takođe pokazuju da su demokrate najviše više zainteresovane za njegove tvitove, zbog negativnih komentara koja ih prate kako u vestima tako i na društvenim mrežama.

XS
SM
MD
LG