Linkovi

Tramp: Sve opcije su na stolu nakon severnokorejskog lansiranja rakete


Arhiva - Predsednik Donald Tramp, desno, govori tokom susreta sa japanskim premijerom Šinzoom Abeom na Samitu G20 u Hamburgu, 8. jula 2017.

Predsednik SAD Donald Tramp rekao je da su "sve opcije na stolu" nakon poslednjeg severnokorejskog probnog lanisranja rakete.

Raketa, koja je preletela visoko iznad severnog dela američkog saveznika Japana, rano ujutro po azijskom vremenu, verovanto je prema američkim zvaničnicima bila balistička raketa srednjeg dometa.

Severna Koreja "signalizirala je rezir prema svojim susedima, svim članovima Ujedinjenih nacija i za minimum standarda prihvatljivog međunarodnog ponašanja", rekao je Tramp u izjavi koju je objavila Bela kuća.

"Sve opcije su na stolu", zaključuje se u predsedničkoj izjavi.

Kada ga je Glas Amerike pitao u utorak šta specifično planira da uradi povodom Severne Koreje, predsednik je odgovorio "videćemo, videćemo", bez daljeg obrazlaganja pre nego što se ukrcao u helikopter Marin 1 u Saut Lounu.

Govoreći nekoliko sati pre hitno zakazane sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, ambasadorka SAD u UN, Niki Hejli, rekla je da će diplomate "razgovarati o tome šta je još preostalo da se uradi sa Severnom Korejom".

Hejli je rekla da je neprihvatljivo da Pjongjang "krši svaku pojedinačnu rezoluciju Saveta bezbednosti UN koju imamo i mislim da nešto ozbiljno treba da se dogodi".

Video: Hejli povodom Severne Koreje

Haley Slams N. Korea Missile Launch
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:44 0:00

Hajli je izrazila nadu da će "Kina i Rusija nastaviti da rade sa nama kao što su radile u prošlosti po pitanju Severne Koreje, ali mislim da - šta je dosta, dosta je".

Tramp je razgovarao telefonom sa japanskim premijerom Šinzoom Abeom, nakon lansiranja. Dvojica lidera, prema Beloj kući, složili su se da Severna Koreja predstavlja "izrazitu i rastuću direktni pretnju" po obe zemlje.

Čovek gleda TV vesti o severnokorejskom lansiranju rakete, na železničkoj stanici u Seulu, Južna Koreja, 29. avgusta 2017.
Čovek gleda TV vesti o severnokorejskom lansiranju rakete, na železničkoj stanici u Seulu, Južna Koreja, 29. avgusta 2017.

Bez prethodne najave, Severna Koreja lansirala je raketu sa lokacije u blizini međunarodnog aerodroma u Pjongjangu.

Vlada Japana saopštila je da je raketa prešla visoko preko Hokaido, nekih 10 minuta nakon lansiranja, da se podelila na tri dela i pala u Tihi okean, istočno od glavnog severnog japanskog ostrva Hokaido.

Raketa je letela, prema proceni, oko 2.700 kilometara, tokom 14 minuta i dostigla je maksimalnu visinu od 550 kilometara, prema informacijama japanskog Ministarstva odbrane.

25. avgusta lansirane su tri balističke rakete kratkog dometa, čime je bilo okončana jednomesečna stanka u takvim probama, koje su zvaničnici SAD tumačili kao "povlačenje", što je ponukalo Trampa da prošle sedmice kaže da je severnokorejski lider Kim DŽon Un "počeo da nas poštuje".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG