Linkovi

Severna Koreja ispalila raketu preko Japana


Žena prolazi pored TV ekrana preko koga se emituje vest o severnokorejskoj raketnoj probi, u Tokoju, Japan.

Severna Koreja izvela je raketnu probu rano u utorak ujutro. Raketa je preletela preko Japana, za šta analitičari tvrde da je slično nedano odbačenim planovima Pjongjanga da ispali raketu u blizini američke teritorije Guam i što je uzazvalo oštre reakcije japanskih i drugih lidera.

Za ovo lansiranje se veruje da je bio drugi uspešan test balističke rakete srednjeg dometa (1.800-3.100 milja), Hvasong 12, tvrdi ekspert za balističke rakete DŽefri Lujs, direktor Istočnoazijskog neprofitnog prgrama na Melburnškom institutu za međunarodne studije u Kaliforniji. Prvi uspešan test rakete Hvasong 12 izveden je u maju.

Raketa je preletela visoko iznad Japana 10-ak minuta nakon lansiranja, podelila se na tri dela i pala u Tihi okean, istočno od glavnog severnog japanskog ostrva Hokakido, saopštila je japanska vlada.

Trajektorija rakete aktivirala je satelitski javni sistem za uzbunjivanje, koji je upozorio ljude u severnoj oblasti Tohoku da potraže zaklon zbog mogućeg udara severnokorejske rakete, ali nije bilo delova rakete za koje se zna da su pale na zemlju.

Ispaljena sa mobilnog lansera u Sunanu, u blizini međunarodnog aerodroma u Pjongjangu, raketa je letela vipe od 2.700 kilometara na maksimalnoj visini od oko 550 kilometara, saopštio je južnokorejski Združeni generalštab.

Mnoga lansiranja u dosadašnjim raketnim probama izvedena su sa razliitih mobilnih lansera širom zemlje, što ih čini težim za nišanjenje od stacionarnih lansirnih rampi.

Kolporter prodaje specijalno izdanje novina sa izveštajem o severnokorejskoj raketnoj probi na ulici u Tokoju, Japan, 29. avgusta 2017.
Kolporter prodaje specijalno izdanje novina sa izveštajem o severnokorejskoj raketnoj probi na ulici u Tokoju, Japan, 29. avgusta 2017.

Test izazvao oštre reakcije

Japanski glavni sekretar kabineta, Jošide Suga, osudio je najnoviju probu rakete Severne Koreje, koja je ušla u vazdušni prostor Japana kao "najveća i najozbiljnija pretnja naciji ikada" i rekao da će Tokijo raditi sa Sjedinjenim Državama i Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija na novom pooštravanju ekonomskih i diplomatskih pritisaka na Pjongjang.

"Držimo da su ove ponovljene pretnje Severne Koreje neprihvatljive i stražno protestujemo protiv Severne Koreje, najsnažnijim mogućim rečima", rekao je Suga.

Američki pukovnik Rober Mening, portparol Pentagona, rekao je da lansiranje "nije predstavljalo pretnju po Severnu Ameriku".

Južnokorejski borbeni avioni izveli su vežbe bombardovanja kao odgovor na raketnu probu Severne Koreje, rekao je portparol predsednika u Plavoj kući. Lideri u Vašingtonu i Seulu takođe su se dogovorili da zatraže pooštravanje ekonomskih sankcija protiv Severne Koreje, samo nekoliko nedelja nakon što su Ujedinjene nacije uvele nove kaznene mere koje uključuju zabranu izvoza ribe, uglja i drugih unosnih minerala, što bi moglo da uskrati Pjongjangu prihode od preko milijardu dolara.

Diplomate Ujedinjenin nacija u Njujorku rekle su da će se Savet bezbednosti sastati kako bi raspravljao o raketnoj probi.

Severna Koreja lansirala raketu preko Japana
Severna Koreja lansirala raketu preko Japana

Zamena za guamski test

Luis je rekao da je Hvasong 12 verovatno raketa koju je Severna Koreja planirala da lansira ranije u avgustu prema američkoj teritoriji Guam, gde je locirana glavna američka baza. Severnokorejski lider Kim DŽong Un odlučio je da odloži tu probu nakon što je američki predsednik Donald Tramp zapretio da će odgovoriti "vatrom i besom" na svaki napad na teritoriju SAD.

"Na neki način su odstupili, ali nagađam da su ovim to nadomestili. Dakle, ovo je neka provokacija, ali ne u punoj snazi", rekao je Luis.

Pripadnik japanskih samoodbrambenih vazdušnih snaga demonstrira trening koriščenja PAC-3 presretača zemlja-vazduh u američkoj bazi Jokota u Fusi, u blizini Tokija, 29. avgusta 2017.
Pripadnik japanskih samoodbrambenih vazdušnih snaga demonstrira trening koriščenja PAC-3 presretača zemlja-vazduh u američkoj bazi Jokota u Fusi, u blizini Tokija, 29. avgusta 2017.

Raketna odbrana

Japanske vlasti su saopštile da njihove antiraketne baterije nisu pokušavale da obore projektil. Japan je ranije obećao da će oboriti svaku severnokorejsku raketu za koju se posumlja da bi mogla da pogodi njegovu teritoriju i rasporedio je svoj raketni odbrambeni sistem Patriot kao odgovor na pretnje upućene Guamu.

Ipak, analitičari kažu da Japan nema pouzdanu mogućnost da cilja rakete koje lete na velikim visinama. Sistem Patriot presreće samo rakete koje prilaze na malim visinama, a tokijski AEGIS odbrambeni raketni sistem, poput THAAD raketnog odbrambenog sistema u Južnoj Koreji, dizajniran je da zaustavi rakete u njihovoj fazi spuštanja.

Na ovoj fotografiji, načinjenoj od video snimka emitovanog 14. avgusta 2017. u biltenu vesti, vidi se severnokorejski lider Kim DŽong Un kako prima izveštaje svojih oficira u Pjongjangu, Severna Koreja.
Na ovoj fotografiji, načinjenoj od video snimka emitovanog 14. avgusta 2017. u biltenu vesti, vidi se severnokorejski lider Kim DŽong Un kako prima izveštaje svojih oficira u Pjongjangu, Severna Koreja.

Nastavak tenzija

Najnovije lansiranje dolazi samo nekoliko dana nakon što je Pjongjang testirao tri rakete kratkog dometa na početku združenih vojnih vežbi vojnih snaga SAD i Južne Koreje.

Lansiranje je takođe okončalo mesec dana dugu pauzu u raketnim probama, koju su zvaničnici SAD tumačili kao "povlačenje" i ponukalo američkog predsednika Donalda Trampa da prošle nedelje izjavi da lider Severne Koreje Kim DŽong Un "počinje da nas poštuje".

Svako ko veruje da bi neko poput Severne Koreje napustio te mogućnosti ili promenio svoje namere u pogledu optužbi po pitanju tih mogućnosti, mislim da je vrlo daleko od realnosti, rekao je bezbednosni analitičar bezbednosti u severoistočnoj Aziji, Danijel Pinkston, sa Univerziteta Troj u Seulu.

Redovne zajedničke vojne vežbe, Čuvar slobode Ulči, koje sprovode južnokorejske u američke snage, u toku su na Korejskom poluostrvu. Te vežbe uvek izazivaju snažan protest Pjongjanga i učestale provokacije.

The long-range strategic ballistic rocket Hwasong-12 (Mars-12) is launched during a test in this undated photo released by North Korea's Korean Central News Agency (KCNA) on May 15, 2017.
The long-range strategic ballistic rocket Hwasong-12 (Mars-12) is launched during a test in this undated photo released by North Korea's Korean Central News Agency (KCNA) on May 15, 2017.

Napredak ICBM-a

Novo lansiranje takođe je različito od dva lansiranja prethodnog meseca za koje je Pjongjang tvrdio da su interkontinentalne balističke rakete sa dometom dovoljno velikim da dosegne do kontinentalnog dela Sjedinjenih Država. ICBM-i su lansirani po oštrim balističkim uglom, zbog kog rakete nisu nadletale Japan.

Eksperti tvrde da je u ovom trenutku sposobnost severnokorejskog ICBM-a nepouzdana i da su potrebne nove probe kako bi se unapredila njena pouzdanost i sposobnost da joj se doda smanjena nuklearna bojeva glava, kako bi postala relevantna pretnja. Ipak, svakim raketnim testom, Pjongjang je sve bliži svom cilju.

"Mislim da se prebacujemo iz perioda u kome su pronalazili načine u period u kome ih usavršavaju", rekao je ekspert za balističke rakete Luis.

Incident u utorak podsetio je na let serernokorejske rakete preko Japana 1998. godine i na drugo lansiranje u 2009. kada je pokušaj slanja satelita u zemljinu orbitu, kada je raketa izvela svoj višefazni let iznad japanske teritorije.

Viši izveštač iz Bele kuće, Stiv Herman i izveštač za pitanja nacionalne bezbednosti, Džef Seldin, učestvovali su u pisanju ovog izveštaja.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG