Linkovi

Tramp kažnjen sa 5.000 dolara jer je vređao sudsku službenicu


Donaldu Trampu sudija je zabranio da u javnosti vređa učesnike sudskog postupka
Donaldu Trampu sudija je zabranio da u javnosti vređa učesnike sudskog postupka

NJUJORK - Donald Tramp kažnjen je pred sudom u Njujorku sa 5.000 dolara pošto je vređao službenicu u sudu, čime je prekršio zabranu da u javnosti pominje učesnike u sudskom procesu koji se protiv njega vodi zbog preuveličavanja vrednosti imovine i obmanjivanja zajmodavce.

Ako Tramp i ubuduće bude kršio ovu zabranu, kazne će biti još strožije - uključujući i zatvorsku, kazao je sudija Artur Engoron.

Sudija je precizirao da je Tramp napadao sudsku službenicu na društvenoj mreži Truth social, a da je potom objavu izbrisao, ali je ona ostala vidljiva na sajtu njegove kampanje čak dve nedelje pošto mu je naređeno da je ukloni.

Tramp je favorit u trci republikanaca za predsedničku nominaciju 2024, uprkos brojnim pravnim problemima sa kojima se suočava.

Sudija je Trampu zabranio da govori u javnosti pošto je bivši predsednik početkom oktobra vređao sudsku službenicu, zbog fotografije koju je objavila sa liderom većine u Senatu Čakom Šumerom. Tramp je nazvao "njegovom devojkom".

Engoron je ocenio da su komentari "neprihvatljivi, neprikladni i da neće biti tolerisani ni pod kojim okolnostima".

Bivši predsednik se nije pojavio na ročištu u petak, ali su njegovi advokati uputili izvinjenje sudiji i rekli da je objava na sajtu ostala zbog nesmotrenosti, a ne namerno.

Optužbe protiv Trampa podnela je njujorška državna tužiteljka Letiša Džejms zbog toga što je navodno preuveličavao vrednost stoje imovine kako bi obmanuo zajmodavce.

Tramp je i ovaj slučaj interpretirao kao pokušaj da mu se nanese politička šteta, i negirao da je prekršio zakon.

Bivši predsednik se suočava sa optužbama u još četiri procesa koja se odnose na pokušaj promene izbornih rezultata 2020, rukovanje poverljiviim dokumentima, isplate novca porno glumici. Takođe je u toku i suđenje po optužbama za klevetu koje je protiv njega podigla spisateljica, koja je ranije tvrdila da je silovao.

XS
SM
MD
LG