Linkovi

Tramp stigao u Hanoj na drugi samit s Kimom


Predsednik SAD Donald Tramp izlazi iz predsedničkog aviona na aerodromu Noi Bai u Hanoju (Foto: AFP/Manan Vatsyayana)
Predsednik SAD Donald Tramp izlazi iz predsedničkog aviona na aerodromu Noi Bai u Hanoju (Foto: AFP/Manan Vatsyayana)

Predsednik SAD Donald Tramp stigao je u Vijetnam, gde će se kasnije ove nedelje održati drugi samit izmerđu njega i severnokorejskog lidera Kim Džong Una.

Posle leta iz Vašingtona, koji je trajao skoro 21 sat, Tramp se iskrcao iz predsedničkog aviona (Air Force One) na međunarodnom aerodromu Noi Bai, u okolini Hanoja, gde ga je na pisti pozdravila vijetnamska počasna garda.

Predsedniku je dobrodošlicu poželeo i američki ambasador u Vijetnamu Danijel Kritenbrink, a sa njim i nekoliko vijetnamskih zvaničnika.

Tramp je odmah prevezen u hotel. U sredu treba da se sastane sa predsednikom Vijetnama Ngujen Fu Trongom pre susreta sa Kim Džong Unom

Kim je u Hanoj stigao vozom iz Kine ranije u utorak. Dvojica lidera bi posle susreta u sredu kasno uveče trebalo da imaju zajedničku večeru.

U zvaničnim saopštenjima i na svom Tviter nalogu, Tramp je izrazio optimizam povodom samita, navodeći da se nada da će Kim ispuniti obećanje da izvrši potpunu denuklearizaciju.

Na pitanje šta bi bila definicija takve denuklearizacije, visoki zvaničnik Trampove administracije odbio je da razgovara o detaljima, navodeći da su pregovori u toku.

Američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio je da neće biti nikakvih promena u vezi sa američkim sankcijama Severnoj Koreji, bez "potpune, proverljive denuklearizacije".

XS
SM
MD
LG