Linkovi

Tramp: Tužilac Maler postupio časno


Robert Maler na naslovnicama američke štampe
Robert Maler na naslovnicama američke štampe

“Tužilac se poneo časno time što me je oslobodio optužbi o saradnji sa Moskvom” izjavio je u ponedeljak u Beloj kući američki predsednik Donald Tramp – dan pošto je objavljeno da specijalni tužilac Robert Maler nije pronašao dokaze da je Trampova predizborna kampanja sarađivala sa Rusijom tokom predsedničkih izbora 2016. godine.

“Učinio je upravo to”, rekao je američki predsednik aludirajući na potez tužioca.

Tramp je desetinama puta istragu označavao lovom na veštice, ali je nakon objave rezultata ustvrdio da je Malerov zaključak “stopostotno otišao smerom kojim je trebalo”.

"Malerov zaključak je stopostotno otišao smerom kojim je trebalo”.
"Malerov zaključak je stopostotno otišao smerom kojim je trebalo”.

Bio je međutim i prkosan dan pošto je sekretar za pravosuđe Vilijam Bar objavio sažetak Malerovog izveštaja o 22-mesečnoj istrazi.

"Nikada više ne možemo dozvoliti da se ovo dogodi drugom predsedniku”, naglasio je Tramp.

Za istražioce koji su pokrenuli istragu pre specijalnog tužioca Malera, maja 2017, optužio je da su učinili “toliko zlih stvari” i da ih treba označiti kao odgovorne za pokretanje novog procesa.

Njihovi postupci bili su izdajnički”, ustrvrdio je Tramp.

U obraćanju, tokom skraćene posete izraelskog premijera Benjamina Netanjahua, Tramp se nije osvrtao na iznetu neodlučnost specijalnog tužioca Malera o tome da li je američki predsednik ometao pravdu pokušavajući da osujeti istragu.

“Objava čitavog izveštaja mi ni na koji način ne bi smetala”, ukazao je Tramp.

Međutim, u pismu koje je o Malerovom izveštaju američkim zvaničnicima poslao Vilijam Bar - američki sekretar za pravosuđe, navodi se i da se ne zaključuje da je predsednik počinio krivično delo, ali se takođe ne oslobađa odgovornosti. Bar i zamenik državnog tužioca Rod Rozenstajn su odlučili da optužbe protiv Trumpa nisu opravdane.

Pre američkog predsednika u javnosti se oglasila Sara Sanders, portparolka Bele kuće, iznevši tvrdnje da je predsednik SAD-a potpuno oslobođen svih optužbi. "Specijalni tužilac nije našao nikakvu povezanost ili opstrukciju", rekla je Sanders.

Američki specijalni tužilac Robert Maler poslednja 22 meseca vodio je istragu koja je bacila senku na Trampov mandat i rezultirala podizanjem optužnica protiv 34 osobe, od kojih je šest bilo deo Trampovog izbornog štaba.

XS
SM
MD
LG