Linkovi

Tramp se vratio na nekadašnji Tviter i objavio svoju fotografiju iz zatvora


ARHIVA - Bivši predsednik SAD Donald Tramp
ARHIVA - Bivši predsednik SAD Donald Tramp

Bivši predsednik Donald Tramp vratio se na platformu X, ranije poznatu kao Tviter, a kao prvu objavu okačio je svoju fotografiju iz zatvora u okrugu Fulton u Džordžiji. Bivši predsednik se u četvrtak predao u postupku koji se protiv njega vodi u Džordžiji zbog pokušaja da promeni izborni rezultat u svoju korist, i pušten je iz zatvora posle 20 minuta, uz kauciju od 200.000 dolara.

U prvoj objavi od 2021. na platformi X, Tramp navodi da "nema predaje" i poziva na donacije svojoj kampanji uz link ka vebsajtu.

Trampu je inače bio zabranjen pristup Tviteru posle upada njegovih pristalica u Kongres 6. januara 2021. godine, zbog tvrdnji da koristi tu platformu za podsticanje nasilja.

Kompanija koja se sada zove X je promenila politiku pod Ilonom Maskom, koji je kupio u oktobru i vratio Trampu pristup - ali ga bivši predsednik do danas nikada nije iskoristio.

U sredu, paralelno sa prvom debatom republikanaca u Milvokiju na kojoj je odbio da učestvuje, Tramp se pojavio u emisiji Takera Karlsona na platformi X. Taj 46-minutni razgovor ima više od 250 miliona pregleda.

Bivši predsednik se ranije oglašavao samo na svojoj društvenoj mreži "Truth Social", gde ima oko 6,4 miliona pratilaca. Na platformi X ga prati skoro 87 miliona.

Tramp je tužio Tviter 2021. zbog suspenzije sa platforme, tvrdeći da je tim potezom prekršeno njegovo pravo na slobodu govora prema Prvom amandmanu Ustava SAD. Američki sudija u Kaliforniji odbacio je slučaj, a savezni apelacioni sud u Pasadeni, Kalifornija, trebalo bi da preuzme spor 4. oktobra.

XS
SM
MD
LG