Linkovi

Tramp se odriče svog biznisa


Trump Hotel DC

Novoizabrani američki predsednik Donald Tramp izjavio je da će u potpunosti istupiti iz svih poslovnih operacija njegove kompanije kako bi se skoncentrisao na vođenje zemlje bez sukoba interesa.

Pitanje Trampovih poslovnih interesa postavlja se još od izbora s obzirom da njegova kompanija obavlja poslovne poduhvate širom sveta i u Sjedinjenim Državama. Tramp je napisao na Tviteru da će održati konferenciju za novinare 15. decembra na kojoj će dati više detalja o ovom potezu.

"Održaću veliku konferenciju za novinare u Njujorku sa decom 15. decembra kada ću govoriti o činjenici da ću napustiti svoj veliki biznis u potpunosti kako bih se sasvim fokusirao na upravljanje zemljom da bih Ameriku učinio ponovo velikom!", poručio je Tramp putem Tvitera.

On je, na Tviteru, napomenuo da nije u obavezi da ostavi biznis, ali da to smatra "vidno važnim" kao predsednik kako ne bi došlo do sukoba interesa s njegovim poslovnim poduhvatima.

Ranije danas, bivši direktor “Goldman Saksa” Stiven Manučin nominovan je za mesto sekretara finansija, dok je milijarder Vilbur Ros izjavio da je on izabran da vodi Sekretarijat za trgovinu.

Tramp od 8. novembra radi na popunjavanju mesta u budućem kabinetu. Jedno od najviših pozicija, za šefa diplomatije, još uvek nije popunjeno, a kandidati su bivši guverner Masačusetsa Mit Romni, bivši gradonačelnik Njujorka Rudi Đulijani, senator iz Tenesija Bob Korker i bivši šef CIA-e Dejvid Petreus.

Romni je bio jedan od najoštrijih kritičara Donalda Trampa, ali je posle večere sa njim u utorak uveče promenio mišljenje rekavši da je razgovor bio “informativan i interesantan i prijatan”.

Novoizabrani predsednik SAD Donald Tramp na večeri Mitom Romnijem (desno) i svojim šefom kabineta Rajnsom Pribusom u restoranu Žan-Žorž, 29. novembar 2016.
Novoizabrani predsednik SAD Donald Tramp na večeri Mitom Romnijem (desno) i svojim šefom kabineta Rajnsom Pribusom u restoranu Žan-Žorž, 29. novembar 2016.

Pre devet meseci Romni je održao vatreni govor podrške Trampovim protivnicima u trci za nominaciju Republikanske stranke. On je zatim u martu upozorio da će ukoliko Tramp implementira svoj ekonomski plan, zemlja ući u “dugačku recesiju, i da što se tiče spoljne politike Tramp nije nimalo pametan”.

Ipak, Romni je u utorak izjavio da je impresioniran Trampovom tranzicijom i njegovim dosadašnjim odabirom kabineta.

XS
SM
MD
LG