Linkovi

Tramp: Samo dobro obučeni nastavnici da nose oružje


Predsednik Donald Tramp sa učenicima i nastavnicima na sastanku u Beloj kući, 21. februar 2018.
Predsednik Donald Tramp sa učenicima i nastavnicima na sastanku u Beloj kući, 21. februar 2018.

Predsednik Donald Tramp redefinisao je u četvrtak svoj stav o kontroli oružja rekavši da želi da samo 20 odsto najbolje treniranih nastavnika nosi skriveno oružje kako bi se sprečili masakri u školama. Tramp je rekao da će se “snažno založiti” za sveobuvhatnu proveru biografija kupaca oružja, podizanje starosnog doba za kupovinu automatskog oružja sa 18 na 21 godinu, kao i okončanje prodaje naprava za brže ispaljivanje metaka na poluautomatskom oružju.

Tramp se u sredu sastao sa američkim učenicima, roditeljima i nastavnicima koji su bili svedoci jednog od najgorih masovnih ubistava u školama, u protekle dve decenije, u Parklendu na Floridi. Sastanak u Beloj kući bio je fokusiran na načine da se škole učine bezbednijim za učenike.

Predsedndik Tramp, potpredsednik Majk Pens i sekretarka za obrazovanje Betsi de Vos su čuli potresna svedočenja učenika koji su pre samo nedelju dana izgubili prijatelje, braću, sestre i nastavnike tokom pucnjave u srednjoj školi u Parklendu na Floridi.

“Izgubio sam najboljeg prijatelja koji mi je bio praktično brat i ovde sam da upotrebim svoj glas jer znam da on to ne može da učini.”

”Ovo nije samo Parklend – ovo je Amerika. Ovo je svaki učenik u svakom gradu.”

Roditelji koji su izgubili decu u pucnjavama u brojnim školama podsetili su zvaničnike da nije bilo poboljšanja od masakra u školi u Kolumbajnu 1999. i onog pre pet godina u Konetikatu gde su većina žrtava bila deca stara šest i sedam godina.

Učenici škole u Parklendu, na Floridi
Učenici škole u Parklendu, na Floridi

“Pre 19 godina iskusio sam ovo kroz šta neki ljudi sada prolaze, jer je moja lepa ćerka Rejčel ubijena”.

“I posle Sendi Huka oni su rekli da neće dozvoliti da se ovo ponovo dogodi. Pa ipak nastavilo je da se dogadja pet godina.”

Učesnici su zahtevali kombinaciju mera da se zaustavi taj smrtonosni trend, uključujući bolju negu za mentalno zdravlje učenika, bezbednosne protokole za škole i oštriju kontrolu kupovine oružja.

Neki učenici su hvalili Trampov potez da zabrani naprave kojima se omogućava da poluautomatska puška ispaljuje rafal gotovo isto toliko brzo kao automatska puška, ali su isto tako rekli da to nije dovoljno.

Napravljena su poredjenja sa Australijom i Izraelom, zemljama koje imaju oštriju kontrolu oružja. Kako je istakao jedan učenik, ljudima mladjim od 21 godinu je lakše da kupe pušku nego alkohol. I mada su učesnici imali različite ideje o tome šta treba uraditi, svi su apelovali na Trampa da upotrebi svoja ovlašćenja kako bi uveo promene.

Tramp je obećao da će razmotriti sve ideje kako bi učinio škole bezbednijim uključujući i neke nepopularne, poput naoružavanja nastavnika u cilju bržeg odgovora a napade.

“Proveravaćemo biografije kupaca oružja. Uradićemo brojne različite stvari, ali svakako ćemo uzeti u obzir takve ideje.”

Tramp je rekao da će se sastati sa guvernerima svih država naredne nedelju radi razgovora o tom pitanju.

XS
SM
MD
LG