Linkovi

Republikanci o poreskoj reformi: Rubikova kocka


Predsednik Donald Tramp i potpredsednik Majk Pens u Kongresu na razgovorima o budžetu prošle nedelje
Predsednik Donald Tramp i potpredsednik Majk Pens u Kongresu na razgovorima o budžetu prošle nedelje

Predsednik Sjedinjene Države Donald Tramp razgovarao je na Kapitol hilu sa republikanskim senatorima o predlogu poreske reforme o kojem bi Senat trebalo da glasa tokom nedelje. Lider republikanaca u Senatu Mič Mekonel rekao je nakon sastanka da je optimista kada je reč o usvajanju predloga poreske reforme, ali da se i dalje radi na obezbeđivanju 50 glasova – što je opisao kao Rubikovu kocku.

Iako republikanci imaju većinu u Senatu, pojedini poput senatora Rona Džonsona I Stiva Dejnsa najavili su da će glasati protiv, a još nekolicina je javno kritikovala Trampov predlog.

Demokrate se žestoko protive najavljenoj poreskoj reformi. Lideri demokrata u Kongresu Čak Šumer I Nensi Pelosi su odbili da se sastanu sa predsednikom Donaldom Trampom I razgovaraju o poreskoj reformi, zbog čega su ih republikanci kritikovali.

Predlogom poreske reforme se trajno smanjuju koroporativni porezi, privremeno smanjuju porezi na zarade i dodaje 1000 milijadri dolara na američki nacionalni dug koji već iznosi 20 000 milijardi dolara.

Kornin I ostali republikanci – članovi Odbora za finansije u Senatu – razgovarali su na radnom ručku sa predsednikom Trapom o tome kako da obezbede neophodnih 50 glasova za usvajanje predloga poreske reforme. Republikanci imaju većinu u Senatu, a do sada niko od demokrata nije najavio da će glasati za predlog. Ipak, ako se desi da ishod glasanja bude 50-50, glas za usvajanje zakona daće potpredsednik Majk Pens.

Predstavnički dom Kongresa je već odobrio drugačiju verziju poreske reforme, a ako Senat usvoji svoju – te dve verzije moraće da se spoje u jedinstven zakon, pre nego što da predsednik potpiše.

Nestranačka Kancelarija za budžet Kongresa je u svom izveštaju navela da će predlog poreske reforme koji je načinio Senat ići u prilog onima koji zarađuju više od 100.000 dolara godišnje, a oštetiti najsiromašnije poreske obveznike.

XS
SM
MD
LG