Linkovi

Tramp sa porodicama žrtava pucnjave u školi u Teksasu


Fotografije žrtava masovne pucnjave u školi u Santa Feu
Fotografije žrtava masovne pucnjave u školi u Santa Feu

Predsednik Donald Tramp sastao se sa porodicama žrtava i onima koji su preživeli masovnu pucnjavu u srednjoj školi u Santa Feu u Teksasu.

Novinarima nije bilo dozvoljeno da prate susret u okolini Hjustona, ali su neki detalji kasnije objavljeni.

Pamela Stanić, čiji je 17-godišnji sin Džered Blek ubijen u pucnjavi u školi, napisala je na Fejsbuku da je Tramp pokazao “iskrenost, saosećanje i brigu da škole širom zemlje učini bezbednijim.”

“Razgovarao je sa preživelima, pitao šta se dogodilo i šta bi moglo da se uradi kako bi se stvari promenile. Promene dolaze, hvala gospodine Tramp”, napisala je majka ubijenog srednjoškolca.

Ronda Hart izgubila je 14-godišnju kćerku Kimberli Vogan. Ona je za agenciju AP rekla da je Trampu predložila da veterani rade kao obezbeđenje u školama. Kaže da joj je Tramp odgovorio pitanjem: “Da ih naoružamo?”. Majka ubijene devojčice je to odbila i tvrdi da je Tramp samo govorio o tome da treba naoružati nastavnike.

“Bilo je kao da razgovarate sa malim detetom”, rekla je Hart.

Ona je rekla da je predsednik upotrebljavao reč “lud” da opiše napadača I mantil koji je nosio.

“Kada bi svako imao pristup brizi o mentalnom zdravlju, možda ne bismo dolazili u ovu situaciju”, poručila je Hart Trampu.

Sekretarka za obrazovanje Betsi DeVos objavila je da je školskom okrugu Santa Fe odobreno million dolara za oporavak od pucnjave.

U masovnoj pucnjavi u srednjoj školi u Santa Feu 18. maja ubijeno je osmoro učenika i dvoje nastavnika. Osumnjičeni za pucnjavu je identifikovan kao Dimitrios Pagourcis koji je optužen za teško ubistvo.

Pošto se sastao sa porodicama žrtava, Tramp je otputovao u Hjuston i Dalas kako bi prisustvovao manifestacijama namenjenim skupljanju novca za kampanju republikanskih političara i za njegovu narednu predsedničku kanidaturu.

Predsednika su kritikovali pre nego što je otputovao iz Vašingtona i sastao se sa porodicama žrtava, jer je je rekao da ide u Teksas “da bi se malo zabavio”.

Novinarima je rekao: “Ekonomija i berza dobro stoje, otvorili smo mnogo radnih mesta i imamo najnižu stopu nezaposlenosti u poslednjih nekoliko decenija. Idemo u Dalas i Hjuston, danas ćemo se malo zabaviti”

XS
SM
MD
LG