Linkovi

Tramp danas razgovara sa nekoliko svetskih lidera


Arhiva - Premijer Japana Šinzo Abe i tada novoizabrani predsednik SAD Donald Tramp tokom susreta u Tramp tornju u Njujorku 17. novembra 2016. (Cabinet Public Relations Office/Handout via Reuters)

Predsednik SAD Donald Tramp obaviće telefonske razgovore sa nekoliko svetskih lidera u subotu, na prvom mestu sa premijerom Japana, Šinzom Abeom, koji je i prvi strani lider koji se susreo sa Trampom nakon izbora.

Njihov razgovor dolazi samo nekoliko dana nakon što je Tramp povukao SAD iz Transpacifičkog partnerstva, sporazuma o slobodnoj trgovini koji je obuhvatao SAD, Japan i još 10 zemalja Pacifičkog prstena, koje čine 40 odsto svetske ekonomije. Abe sa entuzijazmom podržava TPP, kao što je to činio i Trampov prethodnik, Barak Obama.

Merkelova, pa Putin

Tramp planira da razgovara sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, nakon Abea.

Prošle godine, Merkel je pozvala svoje građane da pokažu saosećanje sa sirijskim izbeglicama tako što će im dozvoliti da uđu u zemlju. To je naišlo na različit prijem. U petak, Tramp je potpisao predsednički ukaz kojim zabranjuje sirijskim izbeglicama da uđu u SAD, na neodređeni vremenski period.

Ruski predsednik Vladimir Putin je treći svetski lider na Trampovoj listi planiranih telefonskih poziva. To će biti njihov prvi razgovor otkako je Tramp položio zakletvu. No, dvojica lidera već su razgovarala nakon Trampove zapanjujuće pobede na predsedničkim izborima. Oni su rekli da bi voleli da normalizuju odnose između dve zemlje.

Podsećamo, obaveštajne agencije SAD navodno su Trampa obavestile o ruskom mešanju u predsedničke izbore u SAD u korist njegovih šansi da pobedi. Tramp je odbacio tvrdnje da je pobeidio uz rusku pomoć.

Oland i Turnbil završavaju dan

Tramp će okončati ovu rundu telefonskih sastanaka razgovorom sa predsednikom Francuske Fransoaom Olandom i nakon toga sa premijerom Australije, Malkomom Turnbilom.

XS
SM
MD
LG