Linkovi

Tramp razgovarao sa Tajvanom, Kinezi uložili protest


FILE - This combination of two photos shows U.S. President-elect Donald Trump speaking during a "USA Thank You" tour event in Cincinatti, Dec. 1, 2016, and Taiwan's President Tsai Ing-wen, delivering a speech during National Day celebrations in Taipei, Ta

Kina je saopštila da je uputila protest zbog telefonskog razgovora američkog izabranog predsednika Donalda Trampa sa predsednicom Tajvana.

U saopštenju kineskog ministarstva inostranih poslova navodi se da mora da bude naglašeno da postoji samo jedna Kina na svetu i da je Tajvan neotuđivi deo kineske teritorije.

Tramp je odbacio skoro četrdeset godina dug diplomatski protokol kada je razgovarao sa predsednicom Tajvana Tsai Ing Ven. Sjedinjene Države prekinule su diplomatske odnose sa Tajvanom 1979. godine.

Kineski ministar inostranih poslova Vang Ji izjavio je danas da se nada da odnosi Pekinga i Vašingtona neće biti prekinuti ili poremećeni zbog tog telefonskog razgovora i okarakterisao ga kao samo mali trik Tajvana.

Tramp je kritikovan danas zbog telefonskog razgovora sa tajvanskim liderom ali je odgovorio putem Tvitera da je predsednica Tajvana zvala njega da mu čestita na pobedi na predsedničkim izborima.

XS
SM
MD
LG