Linkovi

Tramp povukao SAD iz TPP-a


Predsednik Donald Tramp, u prisustvu potpredsednika Majka Pensa i šefa kabineta Rajnsa Pribusa, pokazuje uredbu o povlačenju SAD iz TPP-a
Predsednik Donald Tramp, u prisustvu potpredsednika Majka Pensa i šefa kabineta Rajnsa Pribusa, pokazuje uredbu o povlačenju SAD iz TPP-a

Američki predsednik Donald Tramp u ponedeljak je potpisao uredbu o povlačenju Sjedinjenih Država iz sporazuma o Transpacifičkom partnerstvu (TPP).

Tramp je u Beloj kući rekao da je taj potez "velika stvar za američke radnike."

Takođe je, po ugledu na bivše republikanske predsednike, potpisao uredbu kojom se zabanjuje finansiranje, iz vladinih izvora, međunarodnih organizacija koje vrše abortuse ili pružaju informacije o tom zahvatu.

Novi predsednik je zaustavio i zapošljavanje u mnogim vladinim agencijama da bi smanjio budžetske troškove.

O trgovinskom sporazumu 12 zemalja na obodu Tihog okeana pregovaralo se od 2009. godine, tokom mandata bivšeg predsednika Baraka Obame, ali ga Kongres nikada nije ratifikovao, zbog protivljenja ili primedbi brojnih zakonodavaca. Dogovor je trebalo da obuhvata trgovinu sa Japanom, Australijom, Novim Zelandom, Malezijom, Čileom, Kanadom, Meksikom i još četiri zemlje.

Portparol Bele kuće Šon Spajser rekao je novinarima da je Tramp" rekao mnogo puta da takvi multilateralni sporazumi nisu u našem najboljem interesu" i najavio da će novi predsednik da promoviše trgovinsku politiku koja povećava konkurentnost američkog radnika i proizvođača.

Spajser je najavio da će Tramp da se zalaže za bilateralne trgovinske sporazume sa zemljama širom sveta.

TPP bi bio najveći regionalni trgovinski sporazum u istoriji, zato što bi obuhvatao gotovo 40 odsto svetske ekonomije i oko trećinu svetske trgovine.

Kina nije učestovavala u pregovorima ali je, po svemu sudeći, spremna da iskoristi vakum i sklopi sporazume za zemljama iz jugoistočne Azije koje bi bile deo TPP-a.

Obama je, promovišući sporazum prošle godine rekao: "Ne možemo da dozvolimo zemljama kao što je Kina da utvrđuju pravila globalne ekonomije. Mi bi to trebalo da radimo."

Međutim, Tramp, koji je preuzeo položaj prošlog petka, kritikovao je globalizaciju svetske ekonomije tokom predizborne kampanje, navodeći da su američki radnici izgubili poslove zbog trgovinskih sporazuma, s obzirom na to da su poslodavci preselili proizvodnju u inostranstvo u potrazi za jefinijom radnom snagom.

Sastanci sa stranim liderima

Bela kuća je saopštila da će Tramp raspravljati o temama imigracije i reforme NAFTA sporazuma sa predsednikom Meksika Enrijeom Penom Nietom 31. januara. Predsednik SAD takođe planira da se uskoro sastane sa premijerom Kanade, Džastinom Trudouom.

"Mislim da ćemo imati vrlo dobar rezultat za Meksiko, za Sjedinjene Države, za svakoga ko je uključen", rekao je Tramp u nedelju.

Tramp je tokom kampanje zagovarao plan izgradnje zida duž američko-meksičke granice, za koji je rekao da će ga platiti Meksiko. Pena Nieto je odbacio ideju da njegova vlada treba da obezbedi sredstva, nazvavši je "smešnom".

Pre sastanaka sa liderima Meksika i Kanade, Tramp će biti domaćin britanskoj premijerki Terezi Mej u petak u Ovalnom kabinetu. Mej je rekla da želi da se fokusira na razgovore o post-Breksit trgovini, NATO-u i borbi protiv terorizma.

XS
SM
MD
LG