Linkovi

Besplatne klinike - jedina opcija za milione Amerikanaca


Pacijenti u besplatnoj klinici u Los Anđelesu (Foto: REUTERS/Lucy Nicholson )
Pacijenti u besplatnoj klinici u Los Anđelesu (Foto: REUTERS/Lucy Nicholson )

Jedno od najvažnijih pitanja za mnoge američke glasače na proteklim novembarskim izborima nije bila ekonomija, nije bila imigracija, pa čak ni Donald Tramp. Sudeći prema izlaznim anketama, najveća zabrinutost za glasače bila je zdravstvena zaštita. To je uglavnom zato što i uz vladine subvencionisane programe, milioni Amerikanaca ne mogu da priušte osnovno zdravstveno i zubarsko osiguranje. Zbog toga se širom Amerike otvaraju besplatne klinike. Jednu od njih, u Čarlstonu u Zapadnoj Virdžiniji, obišla je i ekipa Glasa Amerike.

Suzan Stivenson provela je čitavu noć u svom kamionu kako bi bila među prvima u redu za besplatnu zdravstvenu kliniku.

“Očistila sam kamion, prošetala psa, igrala se sa njim, razgovarala telefonom.”

Za Suzan i stotine drugih u Čarlstonu u Zapadnoj Virdžiniji, kampovanje u automobilima tokom noći radi besplatnih medicinskih pregleda, bila je jedina opcija.

“Nikada nisam imao zdravstveno osiguranje. Nikada. Ovo ovde je besplatno. Znate vredno je žrtvovanja. Nekoliko sati bez spavanja, umesto da platite hiljade dolara”, kaže građevinski radnik Ben Kardenas.

Mnogi ljudi su ovde zbog zubara. To je zato što i pored toga što neki imaju privatno ili vladino zdravstveno osiguranje, često im nije pokrivena dentalna nega.

“Samo za zubnu plombu, to je već polovina vaše kirije. To je mnogo za samo jedan zub. Zubi su ispali ili su uništeni i niko ne želi da vas zaposli. Niko ne želi da vidi tu osobu iza pulta”, objašnjava Ešli Boumen.

Pokretna medicinska klinika, koju vode skoro potpuno volonteri i koja je smeštena u zgradi škole, pružiće besplatne medicinske, oftalmološke i stomatološke tretmane za skoro 800 osoba, tokom dva dana.

Ogromna potreba za bestplatnim medicinskom negom širom SAD
Ogromna potreba za bestplatnim medicinskom negom širom SAD

Osnivač klinike Robert Lambert počeo je besplatno da leči u Latinskoj Americi, pre nego što je ustanovio ogromnu potrebu za tim u sopstvenoj zemlji.

“Možete zatvorenih očiju da stavite prst bilo gde na mapi Amerike i možete da odete tamo i dogodiće se isto. Potreba je ogromna, posebno za zubnu i očnu negu, jer često nije pokriveno, čak i za one koji imaju zdravstveno osiguranje.”

Od kako je usvojen Zakon o pristupačnoj zdravstvenoj zaštiti 2010. godine, procenat Amerikanaca koji nemaju osiguranje je značajno smanjen. Sada, samo 9 odsto Amerikanaca nema zdravstveno osiguranje. Ali ipak, za 23 odsto nije osigurana zaštita zuba.

Čak i za one koji imaju zdravstveno, osiguranje troškovi su ogromni. Za Suzan Stivenson, koštalo bi hiljade dolara da dobije neophodni tretman. Penzionerka Rozmari Pauli čeka za nove naočare.

“Ne mogu da ih platim. Ovo je jedini način da ih dobijem. To je sve što možete da uradite. Dan za danom, uradim šta mogu, ono što ne mogu, ne uradim.”

Ukupno, klinika će tokom dva dana omogućiti oko 300 hiljada dolara vrednu besplatnu medicinsku negu. Privremeno rešenje za sistem zdravstvene zaštite koji možda mnoge ostavlja po strani.

XS
SM
MD
LG