Linkovi

Tramp potpisao novu uredbu o političkoj aktivnosti religijskih zajednica


Predsednik Tramp u Beloj kući na Nacionalni molitveni dan
Predsednik Tramp u Beloj kući na Nacionalni molitveni dan

Predsednik Donald Tramp potpisao je uredbu kojom se ukida zabrana politčke aktivnosti za religijske zajednice izuzete od plaćanja poreza.

Uredba koju je Tramp potpisao trebalo bi da federalnoj poreskoj službi pruži maksimalnu diskreciju u praćenju političkih aktivnosti religijskih grupa. Ova uredba biće i administrativno olakšanje za konzervativne religijske grupe koje su se protivile zdravstvenim programima bivšeg predsednika Baraka Obame, u okviru kojih su njihovim doprinosima za osiguranje bili finansirasni programi kontrole rađanja, i druge mere protivne njihovim religijskim uverenjima.

Pred potpisivanje, zvaničnici Bele kuće objasnili su da “ova uredba ne znači ukidanje zakona, da i dalje sve što je nelegalno – ostaje nelegalno, i da ova uredba ne znači da crkve sada treba da se aktiviraju u politici.”

Tramp je uredbu potpisao u Beloj kući, na Nacionalni molitveni dan, nakon što je pozdravio hrišćanske konzervativce. Predizborne ankete pokazivale su da Tramp ima 5 puta veću podršku među evangelistima nego Hilari Klinton, pa je svojim glasačima još tada obećao da će se angažovati u rešavanju njhovih problema.

Ova uredba, ipak, ne uključuje kontroverznu opciju o kojoj se pričalo u Vašingtonu – da će federalne agencije moći da diskriminišu ljude po verskoj osnovi, zatim homoseksualce, biseksualce, transrodne osobe i samohrane majke.

XS
SM
MD
LG