Linkovi

Produžen zakon o nadzoru komunikacija uprkos Trampovim tvitovima


Donald Tramp na konferenciji za novinare u Beloj kući
Donald Tramp na konferenciji za novinare u Beloj kući

Predstavnički dom američkog Kongresa izglasao je u četvrtak produženje zakona o nadzoru komunikacija koji Sjedinjene Države koriste da razoktriju terorističke zavere protiv Amerikanaca.

Za bezbednosnu meru glasalo je 256 kongresmena, dok je 164 bilo protiv. Njeno usvajanje bilo je dovedeno u pitanje zbog tvrdnji predsednika Donalda Trampa, iznesenih bez dokaza na Tviteru, da je zakon „možda upotrebljen“ za nadziranje njegove kampanje tokom predsedničkih izbora.

Međutim, Tramp je pola sata kasnije podržao zakon, porukom da je " povezan sa stranim prisluškivanjem stranih loših momaka na stranoj zemlji". "Potreban nam je. Opametite se", poručio je američki lider.

Program omogućava američkim obaveštajnim agencijama da bez naloga prikupljaju poruke i mejlove stranca, čak i kada komuniciraju sa Amerikancima.

Pojedini kongresmeni izrazili su zabrinutost u pogledu opsega zakona, zato što bi mogli i da se neplanirano prisluškuju razgovori Amerikanaca koji nisu osumnjičeni za planiranje terorističkih napada. Federalnom istražnom birou sada će biti potreban sudski nalog da pročita sadržaj razgovora Amerikanaca, koji su slučajno obuhvaćeni programom prisluškivanja.

Zakonski predlog o produženju nadzora komunikacija mora da bude usvojen i u Senatu, pre nego što ga Tramp potpiše.

Tramp ponovo kritikuje obaveštajne službe

Američki predsednik Donald Tramp ponovo je kritikovao istragu o predsedničkoj kampanji 2016., i sugerisao da je zakon o američkim obaveštajnim službama upotrebljen za „loš nadzor i zloupotrebu“ njegovih izbornih aktivnosti.

Tramp nije dostavio dokaze o prisluškivanju. Ali je rekao da je Zakon o nadzoru komunikacija „možda upotrebljen“ za nadziranje njegove kampanje uz pomoć „diskreditovanog i lažnog“ dosijea koji su sastavili operativci koje je platila Hilari Klinton – kako bi sakupili informacije o vezama Trampovog izbornog štaba i Rusije.

U komentarima na Tviteru u vezi sa izbornom kampanjom, Tramp je citirao svoj omiljeni jutarnji program “Fox and Friends” i napisao “Dosije je upotrebljen za špijuniranje Trampovog izbornog štaba. Da li je FBI koristio obaveštajne službe da utiče na izbore?”

Tramp je retorički upitao da li su “demokrate i Klintonova takođe platili Rusima i gde su sakriveni i uništeni serveri Demokratskog nacionalnog komiteta i mejlovi korumpirane Hilari Klinton”.

Pre nekoliko meseci Tramp je optužio bivšeg predsednika Baraka Obamu da je organizovao prisluškivanje Trampove kule u Njujorku, što su obaveštajne službe demantovale.

XS
SM
MD
LG