Linkovi

Tramp počasni gost na proslavi Dana Bastilje


Predsednik Francuske Emanuel Makron i predsednik SAD Donald Tramp gledaju nadletanje lovaca tokom tradicionalne parade za Dan Bastilje
Predsednik Francuske Emanuel Makron i predsednik SAD Donald Tramp gledaju nadletanje lovaca tokom tradicionalne parade za Dan Bastilje

Američki predsednik Donald Tramp bio je počasni gost na proslavi francuskog nacionalnog praznika Dana Bastilje, svečanosti koja je obuhvatila vojne orkestre, nadletanje američkih lovaca i paradu, koja je trajala više od dva sata, a kojom je obeležena i stota godišnjica od ulaska SAD u Prvi svetski rat.

Američka zastava vijorila se zajedno sa francuskom na čuvenim pariskim Jelisejskim poljima, dok su američke trupe učestvovale u paradi sa hiljadama francuskih vojnika, tenkovima, raketnim bacačima i oklopnim vozilima.

Više od 3.500 hiljada policajaca obezbeđivalo je paradu od mogućih terorističkih napada.

Prilikom odlaska predsednika i prve dame SAD, francuski predsednik Emanuel Makron i Tramp još jednom su se pozdravili čvrstim stiskom ruke, koji je trajao nekoliko sekundi, što po svemu sudeći postaje tradicija dvojice lidera.

Tramp i Melanija su potom u pratnji obezbeđenja otišli na aerodrom Orli, ukrcali se u predsednički avion i otputovali za Nju Džersi.

Prošle godine na Dan Bastilje u Nici se dogodio napad u kojem je stradalo 86 ljudi, a odgovornost je preuzela Islamska država.

XS
SM
MD
LG