Linkovi

Tramp nagovestio promene u vezi sa Pariskim klimatskim sporazumom


Predsednik SAD Donald Tramp i predsednik Francuske Emanuel Makron na konferenciji za novinare u Jelisejskoj palati
Predsednik SAD Donald Tramp i predsednik Francuske Emanuel Makron na konferenciji za novinare u Jelisejskoj palati

Američki predsednik Donald Tramp doputovao je u dvodnevnu posetu Francuskoj na poziv francuskog predsednika Emanuela Makrona. Predsednika Trampa i prvu damu SAD Melaniju francuski predsednikje svečano dočekao u Palati invalida, posle čega su dvojica lidera održali sastanak u četiri oka u Jelisejskoj palati.

Posle tog sastanka održana je zajednička konferencija za novinare dvojice lidera. Francuski predsednik je najpre saopštio da njegova zemlja i SAD traže od diplomata da u narednim sedmicama iscrtaju "konkretnu" incijativu za okončanje sukoba u Siriji i budućnost te zemlje.

Kada je reč o situaciji u Iraku i Siriji, saglasili smo se da radimo zajedno naročito na građenju mape za posleratni period”, rekao je Makron dodajući da to očekuje da urade pet stalnih članica Ujednjenih nacjia.

Prema rečima američkog predsednika Trampa razgovarano je i o borbi protiv fundamentalističke organizacije Islamska država, kao i o drugim kriznim žarištima u svetu.

Tramp je zatim ponovio da će njegova administracija nastaviti da insistira na “poštenijim trgovinskim sporazumima”, koji će biti “recipročni i fer”. Takođe je nagovestio da se po pitanju Pariskog klimatskog sporazuma “nešto može dogoditi”, ali nije bio precizan šta.

Prvi dan posete okončan je večerom dvojice predsednika i prvih dama na Ajfelovoj kuli, dok će Tramp sutra biti počasni gost tradicionalne vojne parada povodom francuskog državnog praznika. Na sutrašnjoj proslavi Dana Bastilje američki i francuski vojnici marširaće zajedno na čuvenom Šamzelizeu.

XS
SM
MD
LG