Linkovi

Tramp optužio Kinu da snabdeva naftom S. Koreju


Predsednici Kine i SAD, Ši Đinping i Donald Tramp
Predsednici Kine i SAD, Ši Đinping i Donald Tramp

Američki predsednik Donald Tramp optužio je u četvrtak Kinu da omogućava isporuke nafte Severnoj Koreji, uprkos tvrdnjama Pekinga da nije prekršio sankcije kojima se ograničava dostava te sirovine Pjongjangu.

"Uhvaćeni na delu. Veoma sam razočaran što Kina dozvoljava da se nafta dostavlja Severnoj Koriji. Nikada neće biti prijateljskog rešenja severnokorejskog problema ako ovo nastavi da se događa", poručio je Tramp na Tviteru.

Južnokorejske novine su ranije u četvrtak prenele da su se kineski i severnokorejski brodovi nelegalno povezali na moru da bi isporučili naftu Severnoj Koreji.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija je prošle nedelje, zbog raketnih probi, uveo nove sankcije Severnoj Koreji kojima se ograničava pristup te zemlje nafti.

Kina je više puta saopštavala da poštuje sankcije protiv Pjonganga i odbacivala navode medija da kineski brodovi nelegalnu pretaču naftu na severnokorejske tankere.

U međuvremenu, američki državni sekretar Reks Tilerson je u autorskom članku za dnevnik "Njujork tajms" hvalio politiku administracije prema Severnoj Koreji, ističući da je Tramp "napustio neuspelu politiku strateškog strpljenja" i usvojio politiku vršenja pritska kroz diplomatske i ekonomske sankcije.

Tilerson je rekao da je pritisak SAD i njihovih saveznika za 90 odsto smanjio severnokorejski prihod od izvoza koji se, kako je naveo, uglavnom koristi za razvoj nelegalnog oružja.

"Nadamo se da će ova međunarodna izolacija izvršiti pritisak na režim da započne ozbiljne pregovore o napuštanju nuklearnih i raketnih programa", poručio je američki diplomata i dodao da Kina mora da uradi više kada je reč o primeni sankcija protiv Severne Koreje.

XS
SM
MD
LG