Linkovi

Tramp očekuje potvrdu svih svojih nominacija

  • Glas Amerike

Novoizabrani predsednik Tramp i izvršni direktor kompanije Alibaba Džek Ma sa novinarima u Trampovoj kuli u Njujorku, 9. januara 2017.

Novoizabrani američki predsednik Donald Tramp očekuje da će Senat potvrditi sve njegove nominacije za članove kabineta, pred sutrašnji početak pretresa u Kongresu.

Prvi će se pred senatorima pojaviti senator iz Alabame Džef Sešns, koga je Tramp nominovao za sekretara za provosuđe, i penzionisani marinski general Džon Keli, koji je predložen za sekretara za unutrašnju bezbednost. Do kraja nedelje trebalo bi da počne proces potvrde za još neke od Trampovih nominacija, a među njima su kandidat za državnog sekretara Reks Tilerson i buduća sekretarka za obrazovanje Betsi DeVos.

U međuvremenu, lider republikanske većine u Senatu Mič Mekonel poručio je demokratskim zakonodavcima da "odrastu" i da ne blokiraju potvrde nominacija za Trampov kabinet. Neki od onih koje je Tramp nominovao za položaje u svojoj administraciji, uključujući Tilersona i DeVos, poseduju ogroman finansijski kapital, a neke demokrate ističu da nisu prošli sve provere. Mekonel je u razgovoru za TV mrežu Si Bi Es optužio demokrate da su kivne zbog predsedničkih izbora i podsetio da su republikanci vrlo brzo potvrdili mnoge, koje je predsednik Barak Obama nominovao 2009. godine iako su - kako se izrazio - bili "veoma liberalni".

Međutim, demokrate nisu jedine koje su zabrinute zbog nedovoljno objavljenih podataka o nekim Trampovim kandidatima. Šef nezavisne i nestranačke Kancelarije za vladinu etiku Voleter Šaub poslao je pismo demokratskim liderima prošle nedelje u kojem navodi da nisu svi oni kojima su zakazani pretresi prošli obavezni proces etičke analize ili predali inicijalni nacrt izveštaja o svojim finansijama.

XS
SM
MD
LG