Linkovi

"Tramp nije posvećen NATO-u samo na rečima - povećava i budžet"


Američki predsednik Donald Tramp sa Generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom na samitu NATO-a u Briselu
Američki predsednik Donald Tramp sa Generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom na samitu NATO-a u Briselu

Zemlje članice NATO-a ujedinjene su u svom stavu prema Rusiji, na način na koji nisu nisu bile dugi niz godina, kaže generalni sekretar alijanse Jens Stoltenberg. U intervjuu za Glas Amerike Stoltenberg takođe ističe da NATO pojačava svoju odbranu, istovremeno nastavljajući dijalog sa Rusijom.

Članice alijanse su se složilie u pogledu strategije dvostrukog koloseka u pokušaju da premoste razlike između Rusije i saveza predvođenog Sjedinjenim Država, nakon što je Rusija izvršila aneksiju Krima, 2014.

Strategija dvostrukog koloseka znači da moramo da budemo jaki, da moramo da pružimo kredibilnu odbranu i ali i nastavimo dijalog. To je razlog što ostvarujemo najveće jačanje naše kolektivne odbrane do sada kao odgovor na ono što Rusija učinila u Ukrajini ", kaže Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Dijalog nije jednostavan, ali zbog toga je i toliko važan, kaže Stolteberg.

Dogovoreni pristup je savremena verzija takozvanog dvostrukog koloseka koji je NATO primenjivao tokom Hladnog rata, a koji je povezivao stacioniranje američkih nuklearnih potencijala sa pozivima Moskvi na pregovore o sovjetskim snagama stacioniranim u Istočnoj Evropi.”

U proteklih nekoliko meseci, odbrambene snage NATO-a su postale centar pažnje sa dolaskom novog američkog predsednika Donalda Trampa i njegovim pozivom ostalim članicama alijanse da povećaju svoj udeo u budžetu alijanse. Na nezadovoljstvo brojnih NATO partnera, na samitu alijanse u Briselu Tramp nije pomenuo američku podršku članu 5 Severnoatlantskog ugovora, koji nalaže da se pretnja jednoj zemlji članici smatra pretnjom svim članicama saveza. Ali Stoltenberg, kaže da su članovi Trampove administracije, uključujući i predsednika, izrazili podršku NATO-u u brojnim prilikama.

"Predsednik Tramp je izrazio podršku NATO-u na raznim sastancima, uključujući na našoj zajedničkoj konferenciji za novinare u Beloj kući u aprilu".

Dodao je da je izražena podrška ne samo retorička već da se održava u konkretnim postupcima.

Nedavno podnet budžetski predlog predviđa povećanje od 40 odsto američke finansijske podrške NATO-u, uključujući dodatne vojnike, veći broj vojnih vežbi, dodatna ulaganja u infrastrukturu i opremu. Sve to ističe i pokazuje američku posvećenost NATO-u."

Što se tiče Trampovog poziva saveznicima da učine više u borbi protiv terorizma, Stoltenberg je naveo da je NATO odlučio da se pridruži međunarodnoj koaliciji protiv esktremističke Islamske države.

Time se šalje ne samo snažan politički signal, već se pruža platform za jaču i bolju saradnju i koordinaciju sa akcijama koalicije.

Stoltenberg kaže da nedavni teroristički napadi u Londonu i Mančesteru pokazuju da suzbijanje terorizma nije samo posao policije, vojske i obaveštajnih službi u evropskim zemaljama. Potrebno je zaustaviti i opasnu destabilizaciju na južnim evropskim granicama.

XS
SM
MD
LG