Linkovi

Tramp neće uvesti vanredno stanje - za sada


Predsednik Donald Tramp ispred Bele kuće pred polazak na konvenciju u Nju Orleansu
Predsednik Donald Tramp ispred Bele kuće pred polazak na konvenciju u Nju Orleansu

Predsednik SAD Donald Tramp rekao je da, bar za sada, neće proglasiti vanredno stanje, koje bi mu omogućilo da bez odobrenja Kongresa dobije sredstva za izgradnju zida na granici sa Meksikom.

"Ovo je tako jednostavno - ljudi ne dobijaju platu zbog demokrata", rekao je Tramp pred polazak na konvenciju u Nju Orleansu.

Zbog delimičnog zatvaranja federalne vlade, koje traje već 24 dana, 800 hiljada zaposlenih nije dobilo platu.

Predsednik je odbacio predlog svog bliskog saveznika, republikanskog senatora Lindzija Grejema, da okonča blokadiu rada vlade naredne tri nedelje i za to vreme pregovara sa demokratama o zidu.

"Nisam zainteresovan za to. Govorimo o bezbednosti granice, ko je protiv toga? Kriminalci i bande ulaze u zemlju, a demokrate ništa ne preduzimaju povodom toga", kaže predsednik i ističe da je obezbeđivanje južne granice SAD prioritet.

Ipak, ne nazire se kraj blokadi rada vlade jer nema napretka u pregovorima Trampa i demokrata u vezi sa budžetom. Predsednik traži više od 5 milijardi dolara za zid, a demokrate su za bezbednost granice spremne da odobre 1,3 milijarde dolara, ali ne za izgradnju zida.

Kongres se ponovo sastao u ponedeljak, ali nema naznaka da su pregovori republikanaca i demokrata nastavljeni.

Ako bi predsednik proglasio vanredno stanje, mogao bi da izdvoji sredstva za izgradnju zida bez odobrenja Kongresa, ali bi demokrate tu njegovu odluku pokušale da ospore na sudu.

XS
SM
MD
LG