Linkovi

Tramp negira da je dužan Putinu


Predsednik Rusije Vladimir Putin i predsednik SAD Donald Tramp na samitu G20 u Argentini, novembar 2018.
Predsednik Rusije Vladimir Putin i predsednik SAD Donald Tramp na samitu G20 u Argentini, novembar 2018.

Predsednik SAD Donald Tramp odbacio je medijske navode da je na neki način dužan ruskom predsedniku Vladimiru Putinu i da je sakrio izveštaje o njihovim razgovorima u četiri oka tokom svih pet sastanaka.

Tramp je za Foks Njuz, na pitanje da li je "ikada radio za Rusiju", odgovorio da je to "najuvredljivije pitanje koje mu je ikada postavljeno".

"Ja sam bio najoštriji prema Rusiji, verovatno najoštriji od poslednja tri ili četiri predsednika. Niko nikada nije bio tako oštar", rekao je Tramp za Foks.

Predsednik je reagovao na izveštaj Njujork Tajmsa da je FBI vodio istragu o tome da li je predsednik radio za Rusiju ili bio pod uticajem Moskve. FBI je navodno bio toliko alarmiran odlukom predsednika da otpusti direktora te službe Džejmsa Komija, da je sam pokrenuo istragu o mešanju Rusije u izbore 2016.

"Užasno je što to tvrde. Oni su katastrofa od novina", kaže Tramp.

Demokratski senator Mark Vorner
Demokratski senator Mark Vorner

Demokratski senator iz Virdžinije Mark Vorner, najviše rangirani demokrata u Odboru za obaveštajna pitanja, rekao je za CNN da je Tramp "skoro prekopirao" Putinovu politiku.

"Realna je pretpostavka da je Tramp ruski agent", rekao je Vorner i podsetio na informaciju da je Trampov bivši šef izbornog štaba Pol Manafort delio istraživanja javnog mnjenja u kampanji 2016. sa svojim poslovnim saradnicima koje su istražitelji iz SAD povezali sa ruskom obaveštajnom službom.

Predsedavajući Odbora za pravosuđe Predstavničkom doma, demokrata Džerod Nedler, najavio je da će u narednim nedeljama taj odbor "analizirati i postupke predsednika i odgovor FBI-a".

Tramp i Putin na sastanku u Helsinkiju, jul 2018.
Tramp i Putin na sastanku u Helsinkiju, jul 2018.

Tramp je takođe negirao i priču Vašington posta o tome da se trudio da sakrije detalje svih razgovora sa Putinom u protekle dve godine.

List objavljuje da je Tramp svom prevodiocu oduzeo belešle i da je naložio da se o sadržaju razgovora ne priča sa ostalim članovima administracije.

Tramp i Putin su u Helsinkiju razgovarali dva sata iza zatvorenih vrata, a tom sastanku su prisustvovali samo njihovi prevodioci. Sadržaj razgovora nikada nije objavljen, ali Tramp tvrdi da nema šta da krije i da bi mogao da objavi transkripte sa tog sastanka.



XS
SM
MD
LG