Linkovi

Tramp u utorak o stanju nacije pred novim sastavom Kongresa


Predsednik SAD Donald Tramp aplaudira tokom govora o stanju nacije, 30. januar 2018.
Predsednik SAD Donald Tramp aplaudira tokom govora o stanju nacije, 30. januar 2018.

Predsjednik Donald Tramp u utorak će održati drugi govor o stanju nacije, posle oštrog obračuna sa članovima Kongresa iz Demokratske stranke oko finansiranja izgradnje zida na američko – meksičkoj granici i najduže djelimične blokade rada federalne vlade u američkoj istoriji. Tramp će se obratiti novom sastavu Kongresa, u kojem je rekordan broj mladih članova, manjina i žena. Takođe će morati ponovo da pregovara sa predsjedavajućom Predstavničkog doma Nensi Pelosi da bi izbjegao još jedno zatvaranje vlade za manje od dvije nedelje.

Predsjednik Donald Tramp će se utorak vratiti u salu Predstavničkog doma. Ovogodišnji govor o stanju nacije, Tramp će održati posle žestokog obračuna sa demokratskim članovima Kongresa i najdužeg zatvaranja federalne vlade u istoriji, zbog kojeg je i odloženo njegovo obraćanje.

"Njegov cilj je da u govoru o stanju nacije pokuša da ponovo ubijedi svoju bazu da je snažan, a ne slab, da nije izgubio i da su to lažne vijesti koje mora da ispravi”, smatra Dejvid Barker sa Američkog univerziteta.

Bijela kuća saopštila je da je tema ovogodišnjeg obraćanja “Odabrati moć", da će Tramp govoriti o imigraciji, trgovinskim sporazumima, infrastrukturi, zdravstvenoj zaštiti i naporima da se zaustave stranovi ratovi, i da će ton govora biti otpimističan, a da će se predsjednik usredsrediti na jedinstvo. Međutim, eksperti očekuju da će biti manje poziva na jedinstvo.

"Tramp će poručiti građanima da pokušava da im pomogne, a da drugi pokušavaju da ga blokiraju”, smatra Vanesa Bizli sa univerziteta Vanderbilt.

Prošle godine, iza Trampa je sjedio Pol Rajan, tadašnji predsjedavajući iz Republikanske stranke. Ove godine, predsjedavaće Nensi Pelosi, što je podsjetnik da su na izborima prošle godine demokrate osvojile većinu u Predstavničkom domu, sa rekordnim brojem mladih članova, manjina i žena.

Prošle godine, mnoge članice Kongresa iz Demokratske stranke nosile su crno u znak podrške pokretu #metoo protiv seksulanog maltretiranja i napada. Ove godine, članice su pozvane da nose bijelo u znak obilježavanja pokreta sufražetkinja, koji je doveo do toga da žene dobiju pravo glasa 1920 godine.

Grupna fotografija predsjedavajuće Predstavničkog doma sa članicama Kongresa
Grupna fotografija predsjedavajuće Predstavničkog doma sa članicama Kongresa

"Za Trampa, sve žene koje sjede u sali i nose bijelo biće jednostavno opozicija, a činjenica je da polovina definitivno neće ustajati i tapšati na sve što bude govorio. Mislim da će to da ga nervira”, ističe Barker.

Političkom pozorištu pridružiće se još dvije žene: Viktorina Morales, ilegalna imigrantkinja koja je otpuštena iz jednog od Trampovih golf kompleksa, a koja će govor pratiti u sali kao gošća demokrata.

I Stejsi Ejbrams, Afro-amerikanka koja je prošle godine privukla pažnju javnosti neuspješnom kandidaturom za guvernerku Džordžije. Ejbrams će uputiti odgovor Demokratske stranke na Trampov govor, što pokazuje da su demokrate usredsređene na raznolikost i probleme u američkom izbornom sistemu.

"Da li imamo sistem u kojem funkcioniše Zakon o glasačkim pravima ili sistem gdje se birači sprečavaju da glasaju u pojedinim područjima”, kaže Vanderbilt.

Uoči govora, Tramp je nagovijestio da bi mogao da proglasi vanredno stanje da bi zaobišao Kongres kada je riječ o finansiranju zida na granici.

"Slušajte pažljivo govor o stanju nacije. Mislim da će biti veoma uzbudljivo”.

Ako je suditi po prošlogodišnjem govoru od sat i dvadeset minuta, Amerikance bi sjutra moglo da očekuje još jedno dugo obraćanje.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG