Linkovi

Tramp neće da plati milion dolara senatorki koja tvrdi da je indijanskog porekla


Demokratska senatorka Elizabet Voren
Demokratska senatorka Elizabet Voren

Predsednik SAD Donald Tramp napao je demokratsku senatorku Elizabet Voren - ponovo je nazvao „Pokahontas“ u uvredljivom kontekstu i ocenio da je „kompletna prevarantkinja“. Elizabet Voren je potencijalna kandidatkinja demokrata za predsedničke izbore 2020.

Tramp je ovo napisao na Tviteru nakon što je Elizabet Voren objavila rezultate svog DNK testa koji pokazuje da ima i indijanske krvi. Ipak, Tramp je ocenio da je taj procenat „daleko manji od onoga koji ima prosečan Amerikanac“.

Narod Čiroki, jedno od tri federalno priznata Čiroki plemena u SAD, saopšio je da sumnja u DNK test.

Predsednik Tramp je ranije ponudio million dolara bilo kojoj dobrotvornoj organizaciji, po izboru Elizabet Voren, ako se DNK testom dokaže njeno indijansko poreklo. Ipak, posle objavljivanja rezultata Tramp je rekao da će dati novac samo ako “bude mogao lično da testira Elizabet Voren”, što je senatorka na Tviteru ocenila kao “jezivo”.

Elizabet Voren je rekla da su “milioni ljudi videli da Tramp nije ispunio obećanje i da će za 21 dan izgubiti na kongresnim izborima”.

Izbori za Kongres biće održani 6. novembra. Bira se svih 435 članova Predstavničkog doma i jedna trećina od 100 mesta u Senatu.

Da bi preuzele kontrolu nad donjim domom, demokrate moraju da osvoje dodatna 23 mesta – za šta im se u anketama daju dobre šanse. Iste ankete pokazuju da je malo verovatno da će uspeti da kontrolišu i Senat.

Ako demokrate preuzmu kontrolu nad Predstavničkim domom Kongresa, predsednik Tramp će teže moći da ispunjava ciljeve iz svoje agende, a i demokrate bi u tom slučaju imale ovlašćenja da pozivaju na svedočenje u istrazi Roberta Malera u mešanju Rusije u predsedničke izbore 2016.

XS
SM
MD
LG