Linkovi

Tramp navodno odobrio vojnu odmazdu nakon što je Iran oborio dron SAD


Predsednik SAD Donald Tramp govori tokom sastanka sa kanadskim premijerom Džastinom Trudoom u Ovalnom kabinetu u Beloj kući, 20. juna 2019.
Predsednik SAD Donald Tramp govori tokom sastanka sa kanadskim premijerom Džastinom Trudoom u Ovalnom kabinetu u Beloj kući, 20. juna 2019.

Zvaničnici za nacionalnu bezbednost u Vašingtonu odbijaju da komentarišu napise u novinama da je predsednik SAD Donald Tramp odobrio vojne udare na Iran u četvrtak, a zatim stopirao njihovo otpočinjanje iz nepoznatih razloga.

Tramp je prvo odobrio napade na brojne iranske mete, poput radara i raketnih baterija, tvrdi Njujork tajms.

Vašington post je zatim takođe objavio da su zvaničnici administracije rekli da je Vašington odobrio kontraudare.

Nije jasno da li je Tramp prosto promenio svoje mišljenje po pitanju napada, ili je administracija promenila kurs zbog logistike ili strategije, javile su novine kasno u četvrtak, dodajući takođe da nije jasno da li su napadi i dalje mogući.

Arhiva - Dron "Global houk" izvoti probni let iznad Merilenda, na ovoj nedatiranoj fotografiji koju je objavila Mornarica SAD. NATO nabavlja "Global houl" od kompanije Nortrop Graman.
Arhiva - Dron "Global houk" izvoti probni let iznad Merilenda, na ovoj nedatiranoj fotografiji koju je objavila Mornarica SAD. NATO nabavlja "Global houl" od kompanije Nortrop Graman.

Hitno naređenje FAA

Federalna administracija za avijaciju (FAA) izdala je hitno naređenje o zabrani ulaska u vazdušni prostor iznad Perijskog i Omanskog zaliva za sve američke avio-kompanije, što je region u kome je Iran oborio bespilotnu letelicu američke mornarice.

Izviđačka letelica "Global houk" letela je iznad Hormuškog moreuza kada ju je pogodila iranska raketa, što je incident koji je Tramp nazvao "vrlo velikom greškom".

"Dron je bio u međunarodnim vodama, jasno. Sve imamo dokumentovano. Dokumentovano je naučno, ne samo rečima", rekao je Tramp tokom sastanka sa kanadskim premijerom Džastinom Trudoom u Beloj kući u četvrtak.

Upitan da li bi akcija vodila u rat sa Iranom, predsesdnik je odgovorio: "Saznaćete".

Tramp, odgovarajući na pitanja novinara, nagovestio je da bi obaranje američke letelice moglo da bude incident, pre nego namerna provokativna akcija koju su naredile iranske vođe.

"Teško mi je da verujem da je bilo namerno, ukoliko želite da znate istinu", rekao je Tramp. "Mislim da je to uradio neko ko je bio pogubljen i glup".

VIDEO: Tramp navodno odobrio vojnu odmazdu protiv Irana (engleski jezik)

Trump Reportedly Approved Military Retaliation after Iran Shootdown of US Drone
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00

Iran: Dron je bio u našem vazdušnom prostoru

Iran tvrdi da je bespilotna letelica ušla u vazdušni protstor te zemlje, što je bilo "grubo kršenje međunarodnih zakona".

Američki dron "izveo je prelet preko Homuškog moreuza ka Čabahar luci u potpunom stelt (nevidljivom) modu, nakon što je ugasio svoju identifikacionu opremu i započeo čisto špijunsku operaciju", rekao je iranski ambasador u Ujedinjenim nacijama Madžid Ravanči u pismu upućemon UN-u.

"Iako Islamska Republika ne želi rat, ona zadržava neotuđivo pravo... da preduzme sve neophodne mere", napisao je on.

Ministar inostranih poslova Džavad Zarif takođe je branio akcije Teherana, podelivši preko Tvitera iransku verziju koordinata leta drona.

"Pronašli smo delove američkog vojnog drona u NAŠIM teritorijalnim vodama, gde je on i oboren", rekao je.

Vojni odgovor SAD

Centralna komanda američke avijacije, koja nadzire aktivnosti u regionu, naziva iranske tvrdnje "kategorično netačnim".

"Ovaj napad je pokuša da se omete naša sposobnost da posmatramo oblast usled nedavnih pretnji po međunarodnu plovidbu i slobodan protok robe", rekao je geneneral-pukovnik Džozef Guastela u izjavi koja je pročitana novinarima u Pentagonu, dodajući da je letelica bila 34 kilometra od iranske obale kada je oborena.

Guastela je takođe rekao da je napad Irana kao rizik nosio povređivanje civila koji koriste ustanovljen vazdušni koridor između Ujedinjenih Arapskih Emirata i Omana.

Putanja američkog drona za osmatranje "Global houk" iznad Hormuškog moreuza.
Putanja američkog drona za osmatranje "Global houk" iznad Hormuškog moreuza.

Zvaničnici SAD rekli su da je nekoliko brodova poslato da povrati ostatke drona iz međunarodnih voda.

Bespilotna letelica RQ-4 vredna je više od 222 miliona dolara i sposobna je da nadzire oko 100.000 kvadratnih kilometara dnevno, što je oblast veličine Južne Koreje ili Islanda.

XS
SM
MD
LG